90% din problemele de sanatate sunt rezolvate de medicina primara

04/04/2014

90% din problemele de sanatate sunt rezolvate de medicina primara

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/90-din-problemele-de-sanatate-sunt-rezolvate-de-medicina-primara/

medicul de familie si mortalitateaGrupul tinerilor medici de familie din Europa, Vasca da Gama Movement, la a XXXIII-a editie a Conferintei SemFYC, au facut un apel catre toti medicii de familie tineri si catre rezidenti sa se implice in problemele la nivel european ale medicinii de familie. Medicii de familie prezenti la conferinta au insistat pe unul din principalele obiective, “Think globally and act locally”.

Relatia productiva medic de familie-medic specialist, un atu al sistemului britanic

Medicii de familie prezenti la conferinta au comparat trei sisteme de medicina familiei din Europa, Marea Britanie, Portugalia si Spania, si au dezbatut in ce masura diferite sisteme pot sa aiba acelasi obiective la nivel european.

Sistemul britanic si cel spaniol se prezinta cu anumite similaritati, principalul fiind rezolvarea a 90% dintre problemele de sanatate in medicina primara.

Sistemul britanic de medicina familiei are un avantaj fata de cel spaniol, in opinia speakerilor prezenti la conferinta, prin relatia productiva intre medicul de familie si medicul specialist, dar si prin posibilitatile continue de formare prin programe de training.

Birocratia britanica trage sistemul de medicina familiei in jos

Daca in comunicarea cu medicul specialist, sistemul britanic depaseste alte sisteme din Europa, atributiile birocratice sunt si in Marea Britanie, ca si in Romania de altfel, o problema si o nemultumire a medicilor.

Comunicare medicului de familie cu pacientul nu este una care exceleaza, fiind din nou un dezavantaj al sistemului britanic.

2000 de pacienti pe doctor de familie

Sistemul de familie portughez uimeste prin numarul mare de pacienti, aproximativ 2000, pe care il are fiecare doctor de familie.
Pentru fiecare pacient, medicul de familie portughez trebuie sa ofere 20 de minute in consultatie.

Un alt dezavantaj al sistemului portughez, dezbatut in cadrul conferintei, este numarul mare de activitati birocratice, tehnici limitate folosite in consultatii, si perceptia publica gresita ca oricine poate sa faca meseria de medic de familie.

Criza de identitate a medicului de familie

Medicii de familie prezenti la conferinta au dezbatut asocierea intre criza economica si criza de identitate a medicinii de familie in Europa.

Acestia au insistat pe nevoia de comunicare productiva la nivel european intre diferite sisteme de medicina familiei.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Dr. Virgil Musta, despre trichineloza: Fazele bolii si ce avem de facut

Nicolae Banicioiu, fostul ministru al Sanatatii, trimis in judecata de DNA

Streinu-Cercel: Inca un val epidemic, foarte probabil la inceputul anului viitor

OMS: Risc sporit de reinfectare cu varianta Omicron in cazul celor care au trecut prin boala

Dr. Diaconu despre retragerea lui Mihai Craiu: Stim cum e sa-ti spuna cineva ca te omoara