Stiri medicale

7 milioane de morti premature cauzate de expunerea la poluare

Data ultimei actualizari: 25/03/2014

poluareBolile cardiace sau atacul cerebral sunt afectiunile cu risc major astazi pentru persoanele expuse la un nivel ridicat de poluare. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) avertizeaza intr-un raport emis astazi asupra afectiunilor declansate sau agravate de expunerea la poluare.

Afectiuni cu risc din cauza poluarii

Cancerul la plamani si bolile cardiace sunt principalele boli agravate de expunerea la poluare in spatiul exterior.

Conform raportului emis de OMS, 40% dintre afectiunile cauzate de poluare au fost cazuri de boala cardiaca ischemica, tot 40% au fost atacuri cerebrale, 11% au fost relationate cu boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC), 6% – cancerul la plamani, 3% – infectiile respiratorii acute la copii.

In ceea ce priveste expunerea la poluare intr-un spatiu intern, 34% dintre afectiuni au fost cazuri de atac cerebral, 26% – boala cardiaca ischemica, 22% BPOC, 12% boli respiratorii acute la copii si tot 6% – cancer de plamani.

1 din 8 decese au fost relationate cu expunerea la poluare

Statisticile OMS sunt ingrijoratoare avand in vedere ca raportul emis atrage atentia ca 1 din 8 decese a fost cauzat de expunerea indelunga la poluare.

Numarul mare de afectiuni grave si de decese relationate cu poluarea ii determina pe specialistii OMS sa solicite autoritatilor sa ia masuri pentru reducerea drastica a poluarii.

Conform specialistilor, un aer mai curat poate preveni principalele boli netransmisibile, reducand de asemenea declansarea afectiunilor in cazul grupurilor vulnerabile, precum copiii si persoanele in varsta.

Acestia considera ca poluarea afecteaza major un alt grup vulnerabil, persoanele cu resurse financiare minime, care sunt afectate de poluarea din locuinta, cauzata de materiile prime de incalzire, precum carbuni sau ingrasaminte.

Autor: Anamaria Blanaru

Anamaria Blanaru Anamaria Blanaru si-a finalizat studiile doctorale in Germania in domeniul Filologie. A urmat cursuri de comunicare si creative thinking la Praga. A publicat studii in publicatii de specialitate nationale si internationale (Viena). Este specialist in web content, comunicare, corporate training si studii hispanice.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.