40 de interventii de transplant renal la Spitalul ‘Dr. C. I. Parhon’ Iasi, in acest an

09/12/2020
40 de interventii de transplant renal la Spitalul ‘Dr. C. I. Parhon’ Iasi, in acest an

40 de interventii de transplant renal la Spitalul ‘Dr. C. I. Parhon’ Iasi, in acest an

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/40-de-interventii-de-transplant-renal-la-spitalul-dr-c-i-parhon-iasi-in-acest-an/

Medicii de la Centrul Regional de Transplant Renal din cadrul Spitalului ‘Dr. C. I. Parhon’ au efectuat 40 de transplanturi in acest an. 32 dintre acestea au fost facute in timpul starii de urgenta.

Pacientii care au beneficiat de transplant au varste care variaza intre 10 ani si 60 de ani. De asemenea, printre pacientii transplantati s-a aflat o persoana care era dializata de 25 de ani.

“Anul 2020 a fost un an foarte dificil pentru toata lumea, deoarece a fost marcat de epidemia de COVID-19. Pe langa dificultati avem si satisfactii, pentru ca am ajuns la 40 de transplanturi efectuate de la inceputul anului, numar care ne situeaza intre centrele medicale importante din Europa. Pentru a ajunge la cifra aceasta, toti cei implicati in activitatea de transplant au depus pe langa eforturile de pana acum si eforturi specifice perioadei de pandemie. Anul a fost marcat chiar de cateva lucruri interesante: transplantul de la cel mai mic donator aflat in moarte cerebrala sau ca in intervalul a 23 de ore am efectuat patru transplanturi. Atunci am lucrat toti fara pauza”, a declarat dr. Corneliu Morosanu, coordonatorul echipei chirurgicale a Centrului de Transplant Renal, citat de Agerpres.

Medicii spun ca in perioada pandemiei oamenii au devenit mai empatici, s-au gandit la sanatatea lor, dar si a celor de langa ei si au acceptat donarea de organe.

“In momentul in care intram in sala de operatie nu mai conteaza nimic. Practic, uitam de tot, uitam de oboseala, de orele care trec, de picioarele pe care nu le mai simtim. Cel mai greu moment a fost atunci cand pe parcursul a 23 de ore am efectuat alaturi de colegii mei patru interventii de transplant. A fost un efort fizic mai intens decat toate celelalte. Cel mai frumos moment este in fiecare zi cand ma duc la spital si ma duc in zona de transplant, ne gasim pacientii pe care tocmai i-am operat ca sunt bine, veseli, au diureza, au analizele in imbunatatire fata de ziua precedenta, este un sentiment care nu se poate compara cu nimic pe lumea asta. Anul acesta am functionat chiar si in perioada starii de urgenta, si in restul anului, fapt care a facut ca organele donatorilor din tara sa ajunga aici. Am fost la Oradea, la Cluj, la Targu Mures. Conditiile pandemiei au facut ca si conditiile sa fie un pic mai anevoioase. In afara de testele obisnuite pe care le facem noi la transplant, trebuia sa ne testam noi, personalul, pacientii, a trebuit sa acordam mare atentie izolarii pacientilor sau atunci cand ii pansam, lucruri care au pus o presiune in plus fata de obicei”, a declarat Adelina Miron, medic din echipa de transplant renal., potrivit sursei citate.

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: