40.000 femei testate pentru depistarea cancerului de col uterin

07/12/2012

40.000 femei testate pentru depistarea cancerului de col uterin

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/40-000-femei-testate-in-cadrul-programului-national-de-screening-pentru-depistarea-precoce-activa-a-cancerului-de-col-uterin/

Ministerul Sanatatii anunta ca in primele trei luni de la debutul Programului national de screening pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin 40 000 de femei au fost testate. Cele mai multe testari Babes-Papanicolau, aproximativ 20.000, au fost realizate in unitatile sanitare din vestul, sud-vestul si nord –vestul tarii. De asemenea, in unitatile din judetele din centrul tarii au fost executate in jur de 8000 de testari.

Programul de testare a inceput la  1 septembrie a.c si se adreseazat femeilor cu varsta cuprinsa intre 25 si 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fara antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin urmand  sa efectueze testarea prin metoda frotiului cervico-vaginal Babes–Papanicolau.

Este un inceput bun pentru acest program. Ne bucura faptul ca femeile sunt receptive si vor sa participle, chiar daca prezenta medicilor de famile este inca redusa. Incurajam femeile ca si anul viitor sa participe la testari. Un rezultat pozitiv nu inseamna cancer, dar inseamna verificari ulterioare, mai amanuntite, care sunt si ele tot gratuite si care iti pot salva viata. Romania are cea mai mare rata de mortalitate prin cancer de col uterin din Uniunea Europeana”, a declarat ministrul Sanatatii, Raed Arafat.

 

Stire realizata de Echipa de redactie FormareMedicala.ro

Autor: Dorina Pirau

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: