31,4% dintre romani sufera de obezitate si 34,6% sunt supraponderali

22/05/2015

31,4% dintre romani sufera de obezitate si 34,6% sunt supraponderali

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/314-dintre-romani-sufera-de-obezitate-si-346-sunt-supraponderali/

obezitate-fastfoodAlimentatia sanatoasa este o conditie esentiala pentru buna functionare a organismului uman. Ignorarea sau abordarea superficiala a problematicii alimentatiei, precum si asocierea unei diete nesanatoase cu sedentarism, consum de alcool si tutun pot reprezenta reale amenintari pentru sanatate, conform specialistilor.

De asemenea, obiceiurile alimentare nesanatoase pot duce la aparitia unor afectiuni grave in randul populatiei, printre care obezitate si boli metabolice precum diabetul zaharat si dislipidemia (concentratie mare de grasimi in sange).

“Situatia obezitatii este destul de delicata in tara noastra, daca ne gandim la rezultatele obtinute de Studiul epidemiologic PREDATORR, care a aratat ca in Romania, 31,4% dintre adultii cu varste cuprinse intre 20 si 79 de ani au obezitate. Dintre acestia, 21,5% prezinta obezitate de gradul I, 7,2% au obezitate de gradul II si 2,7% sufera de obezitate morbida. In plus, 34,6% sunt supraponderali si doar o linie fina ii mai desparte de obezitate. Acesti oameni ar trebui sa inteleaga importanta controlului medical si al informarii constante cu privire la starea lor de sanatate. Obezitatea este un factor de risc pentru diabet. Tot studiul PREDATORR arata ca 11,6% din populatia tarii este afectata de diabet”, a declarat prof. univ. dr. Maria Mota, Presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice si membru in Consiliul de Conducere al Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului (EASD) incepand cu septembrie 2015.

In ceea ce priveste prevalenta diabetului, potrivit studiului PREDATORR, zone cu cele mai putine persoane afectate de aceasta boala sunt Vestul (8,2%) si Centrul tarii (9,99%).

Din datele aceluiasi studiu mai reiese si ca, in Romania, 81% din populatie prezinta dislipidemie cu tulburari ale unuia sau mai multor factori lipidici.

“Dislipidemia, anomalie a nivelului de lipide din sange, se afla, ca si obezitatea, diabetul zaharat si hipertensiunea, printre cauzele bolilor cardio-vasculare si ale bolii cronice renale. Recomand celor care au in familie persoane care sufera de aceasta boala sa mearga la doctor, pentru un control. Sa faca acelasi lucru si fumatorii si persoanele mai in varsta”, a declarat prof. univ. dr. Cristian Serafinceanu, Presedintele Asociatiei pentru Studii Reno-Metabolice si Nutritionale.

Avand in vedere prevalenta si incidenta acestor afectiuni in Romania, aceste probleme sunt incluse in tematica stiintifica a celui de-al 41-lea Congres National al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, care are loc intre 20 si 23 mai 2015, la Sibiu.

Alimentatia nesanatoasa, obezitatea si bolile metabolice se inscriu astfel printre temele abordate in cadrul mai multor prezentari stiintifice care se vor derula pe parcursul celor patru zile ale evenimentului.

Conform unor lucrari care vor fi prezentate in cadrul Congresului National al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, obezitatea si dislipidemia sunt, la randul lor, factori de risc pentru o serie de alte afectiuni. Printre acestea se numara ficatul steatozic (potrivit lucrarii „Corelatia intre parametrii biochimici si clinici la pacientii cu steatoza hepatica”) si cancerul colorectal, boala ce poate fi influentata si de prezenta diabetului zaharat (dupa cum arata o alta lucrare, “Riscul de a dezvolta polipi colonici displazici la pacientii dislipidemici”).

Editia 2015 a Congresului National al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice aduce la un loc personalitati ale diabetologiei internationale si reputati medici romani. Pe durata a patru zile, acestia vor fi implicati in sesiuni stiintifice, workshop-uri si dezbateri despre cele mai noi metode de preventie, tratament si control in diabet.

 

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: