31 de molecule noi pe lista medicamentelor compensate si gratuite

24/04/2020
31 de molecule noi pe lista medicamentelor compensate si gratuite

31 de molecule noi pe lista medicamentelor compensate si gratuite

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/31-de-molecule-noi-pe-lista-medicamentelor-compensate-si-gratuite/

S-a aprobat o Hotarare de Guvern care vizeaza introducerea unui numar de 31 molecule inovative in lista de medicamente gratuite si compensate.

Acestea sunt destinate tratamentului pacientilor cu boli cardiace cronice, afectiuni oncologice, hepatice cronice si ciroze, oftamologice, endocrine, colagenoze majore care sunt tratati in cadrul programelor nationale de oncologie, de boli neurologice, diabet zaharat, de diagnostic si tratament pentru boli rare si sepsis sever.

Din cele 31 de molecule, 18 sunt incluse conditionat, in baza contractelor cost volum rezultat incheiate, potrivit unei informari a Ministerului Sanatatii.

Valoarea maxima a acestor contracte urmeaza a fi suportata din bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) si este de 510.327.433, 87 lei pe perioada de 12 luni de derulare a acestora.

De asemenea, pentru cele 8 medicamente care se adreseaza unor stadii evolutive ale unor boli pentru care sunt singura alternativa terapeutica, impactul bugetar pentru 12 luni de tratament neintrerupt este de maxim 69.856 mii lei si va fi suportat tot din bugetul FNUASS, mai transmite sursa citata.

“Continuam procesul de crestere a accesului pacientilor la tratamente de ultima ora prin extinderea listei de medicamente compensate si gratuite. In prezent, in situatia pandemiei COVID19, bolnavii de cancer si cei afectati de boli rare sunt cunoscuti ca fiind vulnerabili fata de infectiile virale de tip gripal. Se estimeaza ca riscul de a fi internat este de 4 ori mai mare, iar riscul de deces este de 10 ori mai mare. Ca urmare, este importanta introducerea unor molecule inovative pentru tratarea afectiunilor de care sufera. Mai mult, astazi am introdus si 8 molecule aferente afectiunilor oncologice, bolilor endocrine si metabolice, bolilor rare – Mucopolizaharidoza Tip IVA si Limfangioleiomiomatoza care sunt ultima sau singura alternativa terapeutica pentru aceste afectiuni rare”, a declarat ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, citat in comunicatul MS.

Aceasta Hotarare de Guvern va intra in vigoare incepand cu data de 1 iunie 2020.

Etichete: molecule noi, lista medicamente compensate si gratuite, medicamente compensate, medicamente gratuite

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: