Stiri medicale

3 octombrie -Ziua Pneumologiei Romanesti

Data ultimei actualizari: 09/10/2012

Anul trecut, s-a lansat propunerea infiintarii Zilei Pneumologiei Romanesti, pe 3 octombrie, motivatiile unei astfel de zile deriva din presiunea pe care o pune prevalenta in crestere a unor afectiuni cronice precum bronhopneumopatia cronica obstructiva (BPOC), astmul bronsic, bronsiectaziile, fibrozele interstitiale.

Pana in 1989, pneumologii au fost „robii” ftiziologiei – un termen depasit, medicii romani fiind condamnati sa lucreze doar pentru o singura boala. Ulterior, s-a constatat ca pneumologii ar trebui sa acopere atat afectiuni infectioase transmisibile (unde tuberculoza tine capul de afis in continuare), cat si multe alte afectiuni respiratorii netransmibile. Dupa anul 1989, pneumologia romaneasca a cunoscut o dezvoltare fara precedent. La ora actuala, in Societatea Romana de Pneumologie, exista 6 sectiuni (tabacologie, pneumologie pediatrica, bronhologie, fiziopatologie respiratorie, tuberculoza, somnologie), precum si 3 grupuri de lucru (hipertensiune pulmonara, cancer bronhopulmonar, mucoviscidoza). Toate aceste sectiuni organizeaza intalniri regulate si un congres national la fiecare doi ani. O activitate utila spre care au fost concentrate eforturile pneumologilor din Romania, este cea de formare medicala continua: prin ateliere de somnologie, de bronhologie si tabacologie – cu participare interdisciplinara – prin forme moderne de educatie – cum ar fi cursurile  de e-learning si prin colaborarile regulate cu alte societati si asociatii profesionale medicale.

 

Stire realizata de Echipa de redactie FormareMedicala.ro

 

Autor: Dorina Pirau
Dorina Pirau

Dorina Pirau este Editor Sef al echipei de redactie FormareMedicala, cu experienta de peste 10 ani in jurnalism medical, autor al numeroase articole si stiri medicale disponibile pe portalul FormareMedicala.ro Coordonator al unui mare numar de proiecte precum conferinte medicale, congrese international, cursuri. Editor coordonaor al revistei de Romane de Medicina Dentara si Editor Coordonator al Tribunei CMDB.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.