3.000 de cazuri de cancer de col uterin, anual

06/09/2011

3.000 de cazuri de cancer de col uterin, anual

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/3-000-de-cazuri-de-cancer-de-col-uterin-anual/

Pentru a reduce mortalitatea in ceea ce priveste cancerul de col uterin nu se fac lucruri suficiente. Cel putin asta sustine ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli. Potrivit acestuia, anual se depisteaza 3.000 de cazuri noi de cancer de col uterin in Romania.

“Astazi exista un program coordonat de MS, mai este si reteaua privata care face screeening. Aceste masuri nu sunt suficiente ca sa reducem mortalitatea care deriva de la depistarea precoce”, a precizat Ladislau Ritli.

Medicii de familie si ginecologii, implicati in screening
Astfel, o masura ce ar trebui luata in acest sens ar fi efectuarea unui screening la nivel national, in randul femeilor cu varste cuprinse intre 24 si 60 de ani (4-5 milioane de femei).
Pentru a realiza insa acest lucru trebuie anumite fonduri.
“Anul acesta vom incepe o campanie de informare a populatiei pentru a spune care sunt acei factori de risc care duc la cancer, care sunt cancerele depistate precoce”, a mai afirmat ministrul Sanatatii.¬†Realizarea acestei campanii nu-i va implica doar pe medicii ginecologi ci si pe medicii de familie.

“In cancerul de col uterin vindecarea este posibila. Avem centru care poate forma specialisti pe cancer de col uterin, medicul de familie, daca este instruit, poate sa recolteze probele. Trebuie sa stabilim cine citeste aceste probe si ce se intampla dupa. Scopul este ca peste cativa ani acest lucru sa fie ceva normal”, a explicat Ladislau Ritli.

Autor: Oana Ciornia
Sursa: www.paginamedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Rusia a solicitat Uniunii Europene sa autorizeze vaccinul Sputnik V

Adrian Gheorghe, noul presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate

Persoanele dializate, imobilizate sau nedeplasabile – vaccinate in etapa a II-a | Medicii de familie vor colabora cu asistenta sociala

Timisoara: O noua terapie pentru pacientii infectati cu SARS-CoV-2, care au probleme respiratorii grave

Andrei Baciu (MS): Ne mentinem peste media europeana ca performanta a campaniei de vaccinare