3.000 de cabinete/asocieri de cabinete de asistenta medicala primara, renovate si dotate

04/08/2022
3.000 de cabinete/asocieri de cabinete de asistenta medicala primara, renovate si dotate

3.000 de cabinete/asocieri de cabinete de asistenta medicala primara, renovate si dotate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/3-000-de-cabinete-asocieri-de-cabinete-de-asistenta-medicala-primara-renovate/

3.000 de cabinete sau asocieri de cabinete de asistenta medicala primara vor fi renovate, modernizate si dotate cu echipamente medicale. Bugetul pentru acest proiect finantat din PNRR va fi in valoare de circa 180 milioane de euro, potrivit ministrului Sanatatii, Alexandru Rafila.

“Proiectul se refera la dezvoltarea infrastructurii asistentei medicale prespitalicesti si de data aceasta discutam despre cabinetele medicilor de familie. (…) 3.000 de cabinete sau asocieri de cabinete de asistenta medicala primara care vor fi renovate, modernizate si dotate cu echipamente. Bugetul total al acestui proiect este de circa 180 milioane de euro. Exista, conform PNRR, doua liste: o lista preselectata – 135 milioane de euro si 45 de milioane de euro pentru alte 750 de cabinete de medicina de familie care se inscriu pe o platforma pe care o au la dispozitie. 750 de cabinete dintr-un total mai mare care vor fi alese pe baza indeplinirii criteriilor minimale de eligibilitate”, a declarat Alexandru Rafila intr-o conferinta de presa.

Potrivit ministrului, fiecare cabinet poate primi pana la 60.000 de euro pentru echipamente si reabilitare, renovare. Prima transa in valoare de 45.000 euro, cea de-a doua, de renovare, in valoare de maximum 15.000 de euro, decontabili direct celor care aplica pentru renovare.

“Sunt eligibile echipamente IT sau programe informatice, mobilier, instrumentar medical, sisteme de dezinfectie, analizoare rapide de biochimie, hematologie, EKG digital, ecograf portabil, spirometru digital, holter pentru monitorizare tensiunii arteriale, monitor pentru functiile vitale, defribrilator automat. Dotarea cabinetelor de medicina de familie este esentiala pentru transformarea cabinetelor de medicina de familie si a medicilor de familie in furnizori de servicii medicale de complexitate de care oamenii au nevoie in sistem ambulatoriu”, a mai adaugat Rafila.

Finantarea se va acorda cu prioritate pentru cabinetelor medicale din zone defavorizate, respectiv din mediul rural si orasele mici.

“In ceea ce priveste elaborarea listei preselectate, au fost utilizate datele obtinute de la CNAS, respectiv lista medicilor de familie. S-a tinut cont de dispersia populatiei din zona in care se desfasoara activitatea medicala, distanta fata de o unitate medicala care are UPU sau CTU si un anumit spor legat de sporul care se acorda in contract acestor cabinete de medicina de familie, iar acest spor este acordat proportional cu gradul de izolare. Cu cat localitatea este mai izolata, cu atat scorul este mai mare. (…) Au fost selectate 2.250 de cabinete de medicina de familie iar in rezerva, pentru ca nu este sigur ca toti vor indeplini criteriile necesare, exista si o lista de completare cu alte 1.100 de cabinete de medicina de familie. In cadrul apelului pe care l-am lansat in cursul acestei dimineti, 750 de cabinete de familie au fost selectate” a mai completat ministrul Sanatatii.

Ghidul beneficiarului, plus anexele aferente si exemple de completare pot fi fazute pe pe site-ul Ministerului Sanatatii, AICI.

Etichete: cabinete medicale, cabinete asistenta medicala primara, finantare PNRR

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: