28 de medici de familie din Covasna se apropie de pensionare si nu are cine sa ii inlocuiasca

18/12/2018
28 de medici de familie din Covasna se apropie de pensionare si nu are cine sa ii inlocuiasca

28 de medici de familie din Covasna se apropie de pensionare si nu are cine sa ii inlocuiasca

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/28-de-medici-de-familie-din-covasna-se-apropie-pensionare-si-nu-are-cine-sa-ii-inlocuiasca/

28 de medici de familie din judetul Covasna au implinit sau vor implini in curand varsta de 65 de ani si ar trebui sa se pensioneze, dar nu are cine sa ii inlocuiasca, potrivit conducerii AMF  Covasna.

“Cea mai grava problema e problema de personal, pentru ca medicina de familie nu e atractiva. Suntem in situatia in care 28 de medici de familie din judet au implinit sau implinesc in curand 65 de ani  si va trebui sa ne rugam de acestia sa le prelungim activitatea (…) pentru ca tinerii nu vin (…) Daca medicul pleaca se inchide cabinetul (…) si sunt zone izolate sau din mediul rural unde multi oameni, in special in varsta, nu au posibilitati sa mearga la clinici”, a declarat Lucia Seres, presedintele AMF Covasna, citata de Agerpres.

Potrivit acesteia, salariile medicilor din sistemul spitalicesc au crescut considerabil comparativ cu al medicilor de familie.
 
“Medicii de familie am ramas cu o crestere reala de aproximativ 17%, care nu acopera cresterile preturilor. Noi, din venitul cabinetului platim asistenta, dar nu numai salariul, ci si contributiile care deriva din salarii,  contabilul (…), femeia de serviciu,  avem contracte ca toate firmele mari,  de apa,  curent, deseuri medicale, etc si la urma, cand tragem linia si scadem, ramanem cu mai  nimic”, a adaugat medicul.

Aceasta a mai spus ca pe langa partea financiara, medicii de familie sunt nemultumiti si din cauza birocratiei, a sistemului informatic care nu functioneaza corespunzator si  a protocoalelor ‘stufoase’.
 

“E o birocratie foarte mare (…), dar si o limitare a activitatii noastre (…) Au fost situatii in care Casa de Asigurari de Sanatate a facut imputari pe protocoale. In alte judete unii colegi au dat in judecata Casa si au avut castig de cauza (…), dar multi spun ca nu se pun cu Casa sau ca in justitie dureaza foarte mult si atunci se sacrifica si din venitul pe care il au mai dau si banii imputati (…) Mai sunt si raportarile lunare si anuale care ne mananca foarte mult timp. De fapt, medicul de familie nu are pur s simplu timp liber, ce sa mai vorbim de vacante. Are sapte ore de contract cu Casa, daca are pacienti mai multi atunci pana la 9 ore, in care este medic, dupa ce termina activitatea de medic este managerul si administratorul cabinetului, intre timp mai este si curier (…), deci de asta nu e atractiva medicina de familie.  Pur si simplu nu ai viata privata (…) Medicina de familie este o specialitate foarte frumoasa, dar si foarte complexa: in timpul unei zile in cabinetul unui medic de familie vine un sugar, eventual chiar nou-nascut, dupa aia vine un pacient cu o fractura, al treilea pacient poate sa fie un infarct  sau un caz dermatologic, deci ne poarta intr-o singura zi prin toata patologia. Si medicul de familie e singur, nu ca cel din spital, care are o echipa,  cu laborator, cu imagistica si totul la indemana. Medicul de familie trebuie sa decida pe loc, nu are 24 de ore de supraveghere a pacientului (…), intr-un sfert de ora trebuie sa decida ce face cu pacientul acela, iar asta este o responsabilitate enorma”, a mai spus Lucia Seres conform sursei mentionate.

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. doki says:

    Vor lucra in continuare deoarece pensia mizerabila ce ii asteapta nu va fi sufucienta nici pt. medicamente.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: