153 de ani de medicina militara

21/08/2015

153 de ani de medicina militara

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/153-de-ani-de-medicina-militara/

craiova proiect olandez medici de familieMedicina militara aniverseaza vineri, 21 august, 153 de ani de la infiintarea Corpului ofiterilor sanitari ai Armatei.

Cu acest prilej, Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central ‘Dr. Carol Davila” (SUUMC) isi omagiaza inaintasii printr-o serie de activitati, cu relevanta pentru importanta istorica a evenimentului, manifestari la care au fost invitati sa participe reprezentanti din conducerea Ministerului Apararii Nationale, din institutiile si autoritatile publice centrale, din mediul academic, dar si cadre militare in activitate, in rezerva si in retragere din structurile aflate in subordinea Directiei Medicale a Ministerului Apararii Nationale.

Astfel, vor fi depuse coroane la Monumentul Eroilor Sanitari, la Monumentul de la mormantul Generalului de divizie medic dr. Carol Davila, precum si la Bustul fondatorului medicinei militare, situat in incinta SUUMC.

Seria momentelor comemorative va fi incheiata prin desfasurarea, in Amfiteatrul din Ambulatoriul de specialitate al SUUMC, a unei festivitati aniversare.

  * * *

La 21 august 1862, prin Inalt Decret Domnesc, semnat de Alexandru Ioan Cuza, au fost infiintate Corpul Ofiterilor Sanitari ai Armatei si Directia Generala a Serviciului Sanitar Roman, atestandu-se medicina militara ca element specializat pentru asigurarea sanatatii efectivelor armatei.

Inainte de aceasta atestare, s-au pus bazele medicinei militare moderne, principalele repere istorice fiind:

— 13 septembrie 1831 — ia fiinta un lazaret, in baza regulamentului ‘militiei” Principatului Tarii Romanesti, structura ce va deveni, ulterior, Spitalul Militar Central.

— 1851 — la solicitarea comandantului spitalului, ia fiinta primul serviciu permanent de garda, in vederea asigurarii asistentei medicale in regim de urgenta.

— 1853 — domnitorul Barbu Stirbei incredinteaza conducerea spitalului doctorului de origine franceza Carol Davila. Acesta elaboreaza primul regulament modern de functionare a Spitalului Militar, structurat pe asigurarea a doua functii organice, asistenta medicala chirurgicala si cea de medicina interna. Tot prin efortul sau, se concretizeaza conceptul de infrastructura materiala si de suport logistic, prin dotarea serviciului medical pentru timp de pace, dar mai ales pentru razboi.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Romania va recupera, din fonduri europene, banii cheltuiti pentru testele RT-PCR efectuate la nivel national

Ministrul Sanatatii: Speram ca in a doua jumatate a lunii octombrie sa mergem pe o panta descendenta a cazurilor Covid

Studiu: Persoanele infectate cu Covid-19 pot transmite boala animalelor de companie

In farmaciile rusesti va fi disponibil un medicament antiviral destinat tratarii formelor usoare si moderate de Covid

Ziua Mondiala Alzheimer | Medic de familie: Este important ca boala sa fie recunoscuta la timp; Apropiatii si medicul de familie au rol de baza