153 de ani de medicina militara

21/08/2015

153 de ani de medicina militara

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/153-de-ani-de-medicina-militara/

craiova proiect olandez medici de familieMedicina militara aniverseaza vineri, 21 august, 153 de ani de la infiintarea Corpului ofiterilor sanitari ai Armatei.

Cu acest prilej, Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central ‘Dr. Carol Davila” (SUUMC) isi omagiaza inaintasii printr-o serie de activitati, cu relevanta pentru importanta istorica a evenimentului, manifestari la care au fost invitati sa participe reprezentanti din conducerea Ministerului Apararii Nationale, din institutiile si autoritatile publice centrale, din mediul academic, dar si cadre militare in activitate, in rezerva si in retragere din structurile aflate in subordinea Directiei Medicale a Ministerului Apararii Nationale.

Astfel, vor fi depuse coroane la Monumentul Eroilor Sanitari, la Monumentul de la mormantul Generalului de divizie medic dr. Carol Davila, precum si la Bustul fondatorului medicinei militare, situat in incinta SUUMC.

Seria momentelor comemorative va fi incheiata prin desfasurarea, in Amfiteatrul din Ambulatoriul de specialitate al SUUMC, a unei festivitati aniversare.

  * * *

La 21 august 1862, prin Inalt Decret Domnesc, semnat de Alexandru Ioan Cuza, au fost infiintate Corpul Ofiterilor Sanitari ai Armatei si Directia Generala a Serviciului Sanitar Roman, atestandu-se medicina militara ca element specializat pentru asigurarea sanatatii efectivelor armatei.

Inainte de aceasta atestare, s-au pus bazele medicinei militare moderne, principalele repere istorice fiind:

— 13 septembrie 1831 — ia fiinta un lazaret, in baza regulamentului ‘militiei” Principatului Tarii Romanesti, structura ce va deveni, ulterior, Spitalul Militar Central.

— 1851 — la solicitarea comandantului spitalului, ia fiinta primul serviciu permanent de garda, in vederea asigurarii asistentei medicale in regim de urgenta.

— 1853 — domnitorul Barbu Stirbei incredinteaza conducerea spitalului doctorului de origine franceza Carol Davila. Acesta elaboreaza primul regulament modern de functionare a Spitalului Militar, structurat pe asigurarea a doua functii organice, asistenta medicala chirurgicala si cea de medicina interna. Tot prin efortul sau, se concretizeaza conceptul de infrastructura materiala si de suport logistic, prin dotarea serviciului medical pentru timp de pace, dar mai ales pentru razboi.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Studiu: Vaccinarea anti-Covid este sigura pentru femeile gravide

OMS: E nevoie de cateva saptamani pentru a intelege virulenta noii variante

Ministerul Sanatatii suplimenteaza numarul locurilor de la Rezidentiat

Ministrul Sanatatii: Aceasta boala va deveni la un moment dat endemica

Varianta SARS-CoV-2 detectata in Africa de Sud starneste ingrijorare la nivel mondial