Stiri medicale

Toate dosarele de tratament in strainatate,aprobate

Data ultimei actualizari: 10/09/2014

ministerul-sanatatiiMinisterul Sanatatii a anuntat miercuri, 10 septembrie, ca a aprobat toate dosarele de tratament in strainatate. „In prezent, nu exista dosare in asteptare. Cand am venit la minister doar o mica parte dintre dosare erau aprobate. Vom acorda o atentie deosebita acestor pacienti care nu pot fi tratati in Romania״, a declarat ministrul Nicolae Banicioiu.

Ministerul Sanatatii poate deconta din bugetul proprii, tratamentul sau interventiile chirurgicale in cazul pacientilor cu afectiuni grave.

Acest lucru se face la recomandarea comisiilor de specialitate teritoriala si este valabil pentru pacientii a caror tratamente si operatii nu pot fi efectuate in tara noastra.

Solicitarea de decontare se face in baza formularelor europene dedicate serviciilor medicale incluse in pachetul de servicii de baza.

“Vom aloca in continuare sumele necesare in functie de dosarele pe care le vom primi”

Conform datelor oficiale, Ministerul Sanatatii a alocat pana acum 10,6 milioane de lei pentru aceste tratamente, aprobate de catre membrii Comisiei din cadrul institutiei.

“La rectificare am aprobat fondurile necesare – circa 6 milioane de lei, si vom aloca in continuare sumele necesare in functie de dosarele pe care le vom primi si pentru ultimul trimestru al anului, astfel incat sa nu mai existe sincope in derularea acestei activitati״, a mai afirmat Nicolae Banicioiu.  

Costuri suportate integral de Ministerul Sanatatii

Costurile pentru astfel de operatii sunt extrem de ridicate si nu sunt incluse in pachetul de baza al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, iar cei mai multi pacienti nu si le permit din buzunarul propriu.

Spre exemplu, pentru efectuarea unui transplant pulmonar este nevoie  de 120.000 de euro, costul pentru o terapie radioizotopica se ridica la 12.000 de euro, iar chimioterapia intraperitoneala, care nu se poate face in Romania, cu interventie chirurgicala pentru cancer de colon, se ridica la 27.000.

Aceste cheltuieli sunt finantate integral din bugetul Ministerului Sanatatii

Autor: Adriana Pavel

Adriana Pavel Adriana Pavel are o experienta de 13 ani in televiziune, radio, presa scrisa, comunicare si online content. A petrecut cel mai mult timp in redactiile de stiri ca reporter-redactor, a coordonat echipe de teren, iar scrisul este pasiunea sa.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.