O mare parte dintre bolnavii cu Alzheimer raman fara diagnostic

28/02/2014

O mare parte dintre bolnavii cu Alzheimer raman fara diagnostic

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/o-mare-parte-dintre-bolnavii-cu-alzheimer-raman-fara-diagnostic/

Societatea Romana de Alzheimer a propus Guvernului adoptarea “Strategiei si Planului National de actiuni pe perioada 2014-2020”, pentru cresterea responsabilitatii in diagnosticarea si tratamentul bolnavilor de Alzheimer. Din cei 270.000 de bolnavi cu Alzheimer, doar 35.000 sunt diagnosticati.

Societatea Romana de Alzheimer – Vrem ca dementa sa intre pe agenda publica

Reprezentantii Societatii Romane de Alzheimer cere Guvernului sa se faca in Romania o informare aplicata asupra bolnavilor cu Alzheimer, a  institutiilor si medicilor care pot contribui la imbunatatiea straii de sanatate a acestor bolnavi.

“Nu ne asteptam sa avem servicii de ingriire ca in Suedia sau in Norvegia, dar sa avem un plan, sa facem niste pasi, o lege putem sa facem, sa ne gandim ce facem cu doctorii calificati care nu au loc de munca”, a precizat prof.dr. Catalina Tudose.

Este nevoie de un studiu epidemiologic care sa arate cati romani au dementa

Principale probleme semnalate in cazul bolnavilor cu Alzheimer in Romania sunt slaba diagnosticare, costurile tratamentului si sprijinul bolnavilor care nu se mai descurca singuri.

“Din estimari, o mare parte raman fara diagnostic. Ca sa ii poti diagnostic trebuie sa ai medici care se pricep la asta – nu sunt suficienti care se ocupa de diagnosticul dementei. Trebuie sa ai capacitatea tehnologica – orice diagnostic implica anumite investigatii care costa bani. (…) Apoi urmeaza faza finala, adica pacientul ajunge atat de neajutorat, cu o limitare de toate tipurile, incat vine faza in care este nevoie de institutionalizare. Aici trebuie sa existe un numar de paturi pentru acesti pacienti si aici vorbim de niste institutii care sa poata sa spitalizeze pe termen lung, cu personal calificat medical”, a precizat dr. Bogdan Popescu, reprezentant al Societatii de Neurologie din Romania.

10% dintre oamenii pest 65 de ani au o forma de dementa

Nevoia imbunatatirii serviciilor pentru bolnavii cu Alzheimer vine odata cu estimarile din Romania care arata ca dupa varsta de 65 de ani, 10% dintre oameni se confrunta cu un fel de dementa, in timp ce peste 85 de ani procentul creste la 40.

“Strategia si Planul National de actiuni pe perioada 2014-2020” vizeaza depistarea din timp a simptomelor dementei, diminuarea incidentei bolilor cardiovasculare, tehnici de diminuare a efectelor negative asupra calitatii bolnavilor de Alzheimer.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: