Noi molecule pentru hepatita C, in faza de dezvoltare

28/07/2011

Noi molecule pentru hepatita C, in faza de dezvoltare

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/noi-molecule-pentru-hepatita-c-in-faza-de-dezvoltare/

Pacientii cu hepatita C vor avea mai multe sanse de vindecare si asta pentru ca exista, in momentul de fata, mai multe molecule noi aflate in teste. “Sunt foarte multe conexiuni care sunt in studiu in momentul de fata. Partea buna pentru pacientii nostri este aceea ca si Romania este inscrisa in trialurile internationale si foarte multi pacienti, care nu beneficiaza de tratament de la CNAS, beneficiaza de medicatie din trialurile internationale”, a spus prof.dr. Adrian Streinu Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii si managerul Institutului de Boli Infectioase “Matei Bals” din Capitala.

Aceste noi tratamente ar putea fi disponibile in maximum cinci ani in Romania. “Dupa ce vor aparea noile molecule, pacientii vor putea sa se uite la scheme fara interferon si vor putea avea speranta ca vor beneficia de tratament.
Mai mult, cu noile molecule la virusul C vorbim de vindecare”, a spus dr. Lucian Negreanu, seful Comisiei Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pe Terapie Antivirala.

Genotiparea, extrem de importanta

Specialistii romani sustin ca hepatita C s-ar putea vindeca daca ar fi stiuta configuratia genetica a fiecarei persoane in parte. Mai exact, cercetari realizate in acest sens arata ca pacientii care au o configuratie genetica CC raspund foarte bine la tratamentul pentru hepatita C si au sanse de a se vindeca in proportie de peste 80%. In schimb, pentru cei cu configuratia TC, procentul de vindecare este de 50%, iar pentru cei cu TT de 20%. “Asta inseamna un cost initial suplimentar la monitorizarea pacientului. 90% dintre pacientii care au configuratie CC sunt eligibili pentru a face si un tratament mai scurt de 24 de saptamani, nu mai fac 48 de saptamani, ceea ce inseamna ca vom putea trata doi pacienti”, a explicat prof.dr. Adrian Streinu Cercel.

Vesti bune in acest sens sunt si pentru pacientii care au avut un esec terapeutic, sansa de vindecare pentru cei cu configuratie CC fiind de 80%. Configuratiile pot fi depistate prin farmacogenetica (croirea schemei terapeutice dupa fiecare pacient in parte).

Tratamentul pentru hepatita C cronica dureaza de obicei intre 24 si 48 de saptamani. Terapia completa dureaza maximum 1 an, desi durata recomandata a tratamentului depinde de genotipul viral.

Autor: Oana Ciornia

Sursa: www.paginamedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: