Stiri medicale

Evaluarea medicamentelor care contin diclofenac

Data ultimei actualizari: 12/02/2013

Conform unui comunicat de presa al Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale, Agentia Europeana a Medicamentului(EMA) a demarat o analiza a medicamentelor care contin diclofenac, in vederea evaluarii riscului cardiovascular asociat acestora.

Diclofenac este un antiinflamator nesteroidian neselectiv (AINS) utilizat pe scara larga, o clasa de medicamente utilizate pentru tratamentul durerii si inflamatiei.

Comitetul stiintific pentru Medicamente de Uz Uman (Committee for Human Medicinal Products for Human Use = CHMP) al Agentiei Europene a Medicamentului a evaluat ultimele date asupra riscului de reactii adverse cardiovasculare (precum infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral) ale medicamentelor AINS neselective.

Astfel, comitetul a ajuns la concluzia ca ultimele date aparute ofera dovezi suplimentare privind riscul cunoscut al acestor medicamente. In general, pentru diclofenac, studiile indica in mod consecvent un risc usor crescut comparativ cu alte AINS, similar riscului inhibitorilor de ciclooxigenaza COX2 (o alta clasa de antialgice).

Analiza va cuprinde medicamentele care contin diclofenac cu formulari pentru uz sistemic (precum cele administrate pe cale orala sau parenterala). EMA va evalua impactul celor mai recente informatii privind raportul risc-beneficiu in cazul diclofenacului si va avea in vedere necesitatea de actualizare a recomandarilor curente de prescriere privitoare la riscul cardiovascular.

 

Stire realizata de: Echipa de redactie FormareMedicala.ro

 

Autor: Dorina Pirau
Dorina Pirau

Dorina Pirau este Editor Sef al echipei de redactie FormareMedicala, cu experienta de peste 10 ani in jurnalism medical, autor al numeroase articole si stiri medicale disponibile pe portalul FormareMedicala.ro Coordonator al unui mare numar de proiecte precum conferinte medicale, congrese international, cursuri. Editor coordonaor al revistei de Romane de Medicina Dentara si Editor Coordonator al Tribunei CMDB.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.