Beta-agonistii cu actiune prelungita reduc rata mortalitatii determinata de BPOC la pacientii in varsta

18/05/2011

Beta-agonistii cu actiune prelungita reduc rata mortalitatii determinata de BPOC la pacientii in varsta

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/beta-agonistii-cu-actiune-prelungita-reduc-rata-mortalitatii-determinata-de-bpoc-la-pacientii-in-varsta/

Un studiu recent, realizat de oamenii de stiinta canadieni, a evidentiat faptul ca tratamentul initial cu beta-agonisti cu durata lunga de actiune la pacientii cu varsta de peste 66 de ani cu boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) ar putea fi asociat cu o rata mai mica de deces, fata de tratamentul cu anticolinergice cu actiune prelungita.

Potrivit cercetatorilor, la pacientii “la care s-a administrat initial un anticolinergic cu durata lunga de actiune s-a observat o rata a mortalitatii cu 14% mai mare decat la cei care primisera initial un beta-agonist cu actiune prelungita. De asemenea, este mult mai probabil ca pacientii din prima categorie sa fie spitalizati sau sa ajunga la unitatile de primiri urgente din cauza BPOC sau a altor afectiuni asociate cu aceasta boala.

In prezent, ghidurile de tratament pentru BPOC-ul moderat si sever recomanda utilizarea ca si medicatie bronhodilatatoare inhalatorie atat a beta-agonistilor cu durata lunga de actiune (salmeterol si formoterol), cat si a anticolinergicelor cu actiune prelungita (bromura de tiotropium), chiar daca, potrivit autorilor studiului, “se cunoaste prea putin despre eficienta comparativa a celor doua medicamente in practica actuala”.

Pentru realizarea acestui studiu au fost analizate datele provenite de la peste 45.000 de persoane cu varsta medie de 77 de ani. Toti pacientii aveau un diagnostic confirmat de BPOC si, in perioada 2003-2007, au primit fie beta-agonisti, fie anticolinergice.

Per total, conform studiului, rata de deces a fost de 36,5% la pacientii carora le fusese administrat un tratament initial cu beta-agonisti cu durata lunga de actiune si de 39,5% la cei care primisera anticolinergice cu actiune prelungita. Autorii cercetarii au mai descoperit ca riscul crescut de mortalitate asociat cu administrarea anticolinergicelor cu durata lunga de actiune a fost independenta de sex, de prezenta statusului asmatic, utilizarea corticosteroizilor inhalatori, insuficienta cardiaca congestiva. “Rezultatele cercetarii noastre sugereaza faptul ca beta-agonistii cu durata lunga de actiune ar putea fi mult mai eficienti in ceea ce priveste imbunatatirea ratei de supravietuire la pacientii in varsta cu BPOC”, au concluzionat autorii studiului.

autor

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: