Ziua Mondiala fara Tutun | Trend ascendent privind intentia de renuntare la fumat

31/05/2022
Ziua Mondiala fara Tutun | Trend ascendent privind intentia de renuntare la fumat

Ziua Mondiala fara Tutun | Trend ascendent privind intentia de renuntare la fumat

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ziua-mondiala-fara-tutun-trend-ascendent-privind-intentia-de-renuntare-la-fumat/

In Romania anului 2022, 25,5% din locuitori sunt fumatori, o medie obtinuta din cei 35,2% barbati si 15,8% femei, precizeaza Dr. Beatrice Mahler, de la Institutul de Pneumoftiziologie ‘Marius Nasta’ din Capitala, de Ziua Mondiala fara Tutun.

Ziua Mondiala fara Tutun 2022 este una din cele 7 zile ale Saptamanii Verzi Europeane 2022, suprapunere deloc intamplatoare, pentru ca fumul de tigara este unul din principalii poluanti indoor, acolo unde fumatul este practicat in interior, deoarece acesta elibereaza substante toxice in aer, crescand riscul de expunere a persoanelor nefumatoare.

Potrivit medicului, fumatul pasiv este responsabil pentru moartea prematura a 1,2 milioane de oameni la nivel global in fiecare an, pe langa bolile cardiovasculare si respiratorii.

“Daca vorbim de fumat si poluarea din exterior datele stiintifice indica ca pentru a produce o singura tigara, sunt emise 14 g de CO2 pe tot parcursul ciclului de viata. Productia de tutun contribuie cu aproape 84 de milioane de tone metrice de emisii de CO2 echivalent anual, ceea ce reprezinta echivalentul a 280.000 de rachete care se lanseaza in spatiul cosmic.”, precizeaza Dr. Mahler.

Fumul de tutun contribuie la niveluri mai ridicate de poluare a aerului si contine trei tipuri de gaze cu efect de sera: dioxid de carbon, metan si oxizi de azot, care polueaza mediul interior si exterior.

Tigarile electronice in general reprezinta deja o problema extrem de serioasa, resturile de la cartuse si baterii reprezinta o preocupare majora pentru mediu, deoarece sunt alcatuite din materiale care nu sunt biodegradabile, cum ar fi bobinele metalice, plasticul, atomizatoarele, bateriile si cipurile de microcontroler.

“Tutunul este nociv nu doar pentru cei care il consuma ci si pentru producatorii de tutun, un fermier de tutun care planteaza, cultiva si recolteaza tutun poate absorbi atata nicotina pe zi cat se gaseste in 50 de tigari. Boala tutunului verde (GTS) este o forma de intoxicatie cu nicotina care apare la aproximativ 1 din 4 fermieri. Iar planta de tutun in sine distruge solul in care este plantata pentru zeci de ani, prin desertificarea specifica zonelor in care este plantat tutunul ca urmare a utilizarii resurselor minerale din sol.”, mai precizeaza Dr Mahler.

In Centrul de Consiliere pentru Renuntare la Fumat din Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, coordonat de dr. Luiza Iorga cu resurse obtinute prin Programul STOP – Fumat, permite consult zecilor de fumatori care vin pentru consiliere antifumat.

“Specific perioadei pandemice, ca si in alte paliere ale sistemului de sanatate numarul persoanelor care solicita asistenta in vederea renuntarii la fumat desi a suferit o scadere considerabila in anul 2020, ultimele 12 luni aduc un trend ascendent intentiei de renuntare la fumat, cu un numar de 246 persoane, din care 162 au reusit sa renunte la fumat prin consiliere si plasturi, medicatia specifica neputand fi adusa in acest moment in tara”, a mai declarat Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ‘Marius Nasta’.

Etichete: ziua mondiala fara tutun, fumatul pasiv, renuntarea la fumat, beatrice mahler

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: