Ziua mondiala fara tutun | Test online pentru simptomele unor boli pulmonare

31/05/2021
Ziua mondiala fara tutun | Test online pentru simptomele unor boli pulmonare

Ziua mondiala fara tutun | Test online pentru simptomele unor boli pulmonare

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ziua-mondiala-fara-tutun-test-online-pentru-simptomele-unor-boli-pulmonare/

Ziua mondiala fara tutun, marcata anual la data de 31 mai, este un prilej pentru cresterea gradului de constientizare in randul populatiei privind efectele nocive ale consumului de tutun si ale fumatului pasiv, precum si pentru descurajarea utilizarii acestuia sub orice forma. Miza cruciala a combaterii epidemiei fumatului este sanatatea populatiei prin reducerea morbiditatii si mortalitatii evitabile cauzate de consumul de tutun.
“Romania depaseste media europeana la consumul de tutun de-a lungul vietii, situandu-se la 49,5% consumatori sau fosti consumatori, fata de 41%, in medie, in populatia europeana. De asemenea, studii recente arata o evolutie nedorita a fenomenului fumatului in randul copiilor, adolescentilor si tinerilor. Desi procentul adolescentilor care fumeaza tigari este in usoara scadere, acest beneficiu este contracarat de faptul ca tot mai multi copii si adolescenti de 13 – 19 ani incearca si apoi fumeaza curent tigari electronice si produse din tutun incalzit. Consumul de nicotina in perioada adolescentei are consecinte negative semnificative, mai ales din perspectiva cognitiva si comportamentala.”, se precizeaza intr-un comunicat al Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania.

Fumatul afecteaza grav sanatatea plamanilor

La nivelul aparatului respirator, fumatul este direct implicat in aparitia afectiunilor respiratorii acute, a bolilor pulmonare cronice si a cancerului bronhopulmonar, dar nu numai.

Dintre bolile pulmonare cauzate de fumat face parte bronhopneumopatia cronica obstructiva (BPOC), care include emfizemul si bronsita cronica. De asemenea, fumatul este la originea majoritatii cazurilor de cancer pulmonar.

Riscul fumatorilor de a dezvolta cancer pulmonar este cu 15 – 30% mai mare fata de nefumatori. Astfel, cu cat creste numarul anilor de fumat si numarul de tigari fumate pe zi, cu atat riscul de imbolnavire este mai mare.

In plus, o recenzie a studiilor efectuate de experti in sanatate publica convocati de Organizatia Mondiala a Sanatatii in 2020 a concluzionat ca fumatorii sunt mai expusi riscului de a dezvolta o forma severa de COVID-19 decat nefumatorii.

Test online pentru simptomele unor boli pulmonare

Incepand de luni, romanii pot afla mai multe informatii despre cancerul pulmonar si daca prezinta simptomele acestei boli pulmonare care provoaca anual in Romania peste 10.000 de decese.
Este foarte important de mentionat faptul ca acest test nu inlocuieste examenul medical, diagnosticarea sau tratamentul. Testul are rolul de a ajuta identificarea mai rapida a simptomelor, medicul specialist fiind persoana cea mai potrivita pentru a oferi sfaturi si recomandari cu privire la probleme specifice de sanatate.

“Cancerul pulmonar provoaca in Romania cele mai multe decese dintre toate cancerele, asta din cauza agresivitatii bolii si a faptului ca este un inamic perfid, depistat in stadii avansate de cele mai multe ori. Vizitele regulate la medicul de familie si efectuarea investigatiilor recomandate de catre acesta pot conduce la identificarea unor boli pulmonare sau a cancerului pulmonar in stadii incipiente. Oamenii trebuie sa inteleaga ce inseamna fumatul cu adevarat si care sunt repercursiunile acestui viciu distrugator de vieti. Tutunul este principalul factor de risc pentru cancerul pulmonar si, in plus, contribuie la multe alte patologii respiratorii, dar nu numai. Din pacate, statisticile din

Romania nu sunt cele mai optimiste. Recomand tuturor romanilor sa renunte acum la acest viciu pentru a avea plamani mai sanatosi, pentru a trai mai bine si mai mult alaturi de familie si cei dragi.”, a declarat Cezar Irimia, presedinte FABC, potrivit comunicatului citat.

Etichete: ziua mondiala fara tutun, boli pulmonare, cancer pulmonar

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: