Ziua Mondiala a Vederii | Ce risca persoanele care petrec mult timp in fata ecranelor

12/10/2023
Ziua Mondiala a Vederii | Ce risca persoanele care petrec mult timp in fata ecranelor

Ziua Mondiala a Vederii | Ce risca persoanele care petrec mult timp in fata ecranelor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ziua-mondiala-a-vederii-ce-risca-persoanele-care-petrec-mult-timp-in-fata-ecranelor/

Ziua Mondiala a Vederii marcata anual pe data de 12 octombrie, indreapta in acest an atentia spre importanta protejarii vederii la locul de munca, sub sloganul “Ai grija de ochii tai si la locul de munca! Protejeaza-ti ochii!”.

Potrivit Institutului National de Sanatate Publica (INSP), la nivel global, cel putin 2,2 miliarde de oameni au o deficienta de vedere cu scaderea acuitatii vizuale la apropiere sau la distanta, iar in cel putin jumatate dintre aceste cazuri, deficienta vederii ar fi putut fi prevenita sau nu a fost inca tratata.

Principalele cauze ale deficientei vederii si orbirii in toata lumea sunt viciile de refractie, cataracta si retinopatia diabetica.

“Se estimeaza ca la nivel global doar 36% dintre persoanele cu deficienta de vedere din cauza viciilor de refractie si doar 17% dintre persoanele cu deficienta de vedere din cauza cataractei au primit acces la o interventie adecvata. Pierderea vederii poate afecta oameni de toate varstele; cu toate acestea, majoritatea persoanelor cu tulburari de vedere si orbire au peste 50 de ani. Utilizarea pe scara larga a computerelor la locul de munca, dar si acasa aduce o serie de probleme de vedere si disconfort ocular pentru persoanele care le folosesc. Privitul intr-un ecran digital difera de cititul unei pagini tiparite, prin luminozitatea ecranului, unghiul de vedere, distanta textului fata de ochi, obligand ochiul sa se adapteze si sa faca un efort suplimentar.”, transmite INSP.

Potrivit specialistilor, persoanele care petrec mai mult de doua ore, in fiecare zi, in fata unui ecran sunt la risc sa dezvolte simptome oculare incadrate in sindromul vederii computerizate (oboseala a ochilor).

Acest sindrom include o gama larga de simptome nespecifice (astenopie), care includ oboseala oculara, ochi uscat, durere in ochi si in jurul ochilor, vedere incetosata, dureri de cap si chiar diplopie (vedere dubla).

Pentru a preveni sindromul vederii computerizate se pot lua masuri preventive precum organizarea ergonomica a mediului de lucru (stabilirea distantelor de lucru optime si a posturii adecvate pentru vizualizarea pe ecran, controlul luminozitatii si stralucirii ecranului dispozitivului) si corectarea corespunzatoare a problemelor minore de vedere.

“Intreruperea privitului la ecran pentru 20 de secunde la fiecare 20 de minute poate contribui, de asemenea, la reducerea disconfortului ocular. Problemele de vedere pot afecta performanta la locul de munca si este nevoie de eforturi comune ale angajatilor si angajatorilor pentru a le preveni.”, mai informeaza INSP.

Etichete: probleme de vedere, deficiente de vederii, risc privit in ecrane, ziua mondiala a vederii, INSP

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: