Ziua mondiala a sindromului Down | Incluziunea in societate a persoanelor afectate

21/03/2022

Ziua mondiala a sindromului Down | Incluziunea in societate a persoanelor afectate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ziua-mondiala-a-sindromului-down-incluziunea-in-societate-a-persoanelor-afectate/

Anual, la data de 21 martie, incepand cu 2006, se marcheaza Ziua mondiala a sindromului Down, o zi dedicata constientizarii la nivel mondial a acestei boli.

Anul acesta, Ziua Mondiala a Sindromului Down aduce in prim plan includerea persoanelor cu aceasta boala in societate, fapt care nu poate fi implinit decat prin cunoasterea efectelor sindromului Down asupra oamenilor afectati si implicit de cunoastere a nevoilor acestora pentru adaptarea la conditiile din societatea din care fac parte, relateaza si Agerpres.

In principiile generale ale Conventiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati (UN CRPD) se solicita: “participarea si incluziunea deplina si efectiva in societate” a persoanelor cu sindrom Down, potrivit www.worlddownsyndromeday.org.

Pe site-ul dedicat zilei se sustine ca persoanele cu sindrom Down si dizabilitati nu beneficiaza de participarea si includerea deplina si efectiva in societate din mai multe motive. Dar un motiv este lipsa unei intelegeri de comun acord intre autoritati cu privire la ce reprezinta incluziunea si a sistemelor defectuoase de punere in practica.

Down Syndrome International a creat un site dedicat Zilei mondiale a sindromului Down ca un loc de intalnire la nivel mondial, unde pot fi impartasite idei, experientele si cunostinte din activitatile celor care lucreaza cu persoanele cu sindrom Down. Cel mai bun mod de a promova constientizarea sindromului Down este ca persoanele cu aceasta suferinta sa-si impartaseasca propriile povesti cu propriile cuvinte, pe pagina de internet a zilei existand posibilitatea de transmite un mesaj catre intreaga lume, mai scriu sursele citate.

Potrivit Natiunilor Unite, incidenta sindromului Down este intre 1 din 1.000 pana la 1 din 1.100 de nou-nascuti vii la nivel mondial. In fiecare an, intre 3.000 si 5.000 de copii se nasc cu aceasta tulburare cromozomiala.
a

Etichete: sindromul down, persoane cu sindromul down, incidenta sindromului Down 

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: