Ziua Mondiala a Sigurantei Pacientului | Implicarea pacientilor pentru siguranta lor

18/09/2023
Ziua Mondiala a Sigurantei Pacientului | Implicarea pacientilor pentru siguranta lor

Ziua Mondiala a Sigurantei Pacientului | Implicarea pacientilor pentru siguranta lor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ziua-mondiala-a-sigurantei-pacientului-implicarea-pacientilor-pentru-siguranta-lor/

Ziua Mondiala a Sigurantei Pacientului din acest an are drept tema „Implicarea pacientilor pentru siguranta lor”, ca o recunoastere a rolului crucial pe care il joaca pacientii dar si familiile acestora in acordarea asistentei medicale.

“Dovezile arata ca atunci cand pacientii sunt tratati ca si parteneri in ingrijirea lor, se obtin beneficii semnificative in ceea ce priveste siguranta, satisfactia pacientului si imbunatatirea starii de sanatate. Devenind membri activi ai echipei de ingrijire a sanatatii, pacientii pot contribui la siguranta ingrijirii lor si la imbunatatirea sistemului de sanatate, in ansamblu.”, transmite Institutul National de Sanatate Publica, intr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, prin sloganul „Ascultati si vocea pacientilor!” OMS indeamna toti actorii implicati sa ia masurile necesare pentru a se asigura ca pacientii iau parte la formularea politicilor, sunt reprezentati in structurile de guvernare, sunt implicati in co-proiectarea strategiilor de siguranta devenind astfel parteneri activi in propria lor ingrijire. Acest lucru poate fi realizat doar prin furnizarea de platforme si oportunitati pentru pacienti, familii si comunitati in vederea crearii unui cadru adecvat pentru o exprimare facila a preocuparilor, asteptarilor si preferintelor acestora, pentru a promova siguranta, centrarea pe pacient, increderea si echitatea.

Implicarea pacientilor si a familiilor acestora este parte din Rezolutia WHA72.6 – „Actiune globala privind siguranta pacientilor” si din Planul de actiune global pentru siguranta pacientilor 2021-2030, ca strategie principala pentru eliminarea incidentelor evitabile in ingrijirea sanatatii.
“Obiectivele Rezolutiei sunt de a creste gradul de constientizare si implicare a publicului, de a spori intelegerea globala si de a lucra pentru solidaritatea globala astfel incat actiunile statelor membre sa sustina siguranta pacientilor si sa reduca incidentele evitabile.”, mai precizeaza INSP.

Obiectivele Zilei Mondiale a Sigurantei Pacientului 2023 din acest an sunt:

• Cresterea gradului de constientizare globala cu privire la necesitatea implicarii active a pacientilor si a familiilor acestora la toate nivelurile de ingrijire a sanatatii pentru a imbunatati siguranta acestora.
• Implicarea factorilor de decizie, liderii din domeniul sanatatii, lucratorii din domeniul sanatatii si din domeniul ingrijirilor pentru sanatate, organizatiile pacientilor, societatea civila si alte parti interesate in eforturile de a implica pacientii si familiile lor in politicile si practicile pentru o ingrijire medicala sigura.
• Sustinerea pacientilor si a familiilor pentru a fi proactivi in ingrijirea sanatatii si in imbunatatirea sigurantei asistentei medicale.
• Sustinerea de actiuni urgente privind implicarea pacientilor si a familiilor acestora, aliniate cu Planul de actiune global pentru siguranta pacientilor 2021–2030.

Ziua Mondiala a Sigurantei Pacientului este marcata anual la data de 17 septembrie, ca o recunoastere a rolului crucial pe care il joaca pacientii dar si familiile acestora in acordarea asistentei medicale.

Etichete: ziua mondiala a sigurantei pacientului, rolul pacientilor, INSP, OMS

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: