Ziua Mondiala a Diabetului | Cunoasteti-va riscurile!

14/11/2023
Ziua Mondiala a Diabetului | Cunoasteti-va riscurile!

Ziua Mondiala a Diabetului | Cunoasteti-va riscurile!

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ziua-mondiala-a-diabetului-cunoasteti-va-riscurile/

Ziua Mondiala a Diabetului, marcata in fiecare an la data de 14 noiembrie, a fost lansata in anul 1991 de Federatia Internationala de Diabet (IDF) cu scopul promovarii importantei unei actiuni coordonate si concentrate pentru abordarea diabetului ca problema globala de sanatate, transmite Institutul National de Sanatate Publica (INSP) cu aceasta ocazie.

Exista 3 tipuri principale de diabet:

Tipul 1: Se poate dezvolta la orice varsta si necesita tratament cu insulina pentru supravietuire;
Tipul 2: Reprezinta aproximativ 90% din totalul cazurilor de diabet zaharat si este mai frecvent diagnosticat la adulti;
Gestational: Apare cu glicemie crescuta in timpul sarcinii si poate provoca complicatii, atat pentru mama, cat si pentru copil.

Diabetul de tip 2 este determinat de factori socio-economici, demografici, de mediu si genetici. Principalii factori care contribuie la cresterea prevalentei la nivel populational a diabetului de tip 2 includ: scaderea nivelului de activitate fizica si cresterea prevalentei excesului de greutate si a obezitatii mai ales in contextul urbanizarii si a imbatranirii populatiei. Cu toate acestea, este posibil sa se reduca impactul diabetului prin luarea de masuri preventive, diagnosticare precoce si ingrijire adecvata pentru toate tipurile de diabet. Aceste masuri pot ajuta persoanele care traiesc cu aceasta afectiune sa evite sau sa intarzie aparitia complicatiilor.

Tema Zilei Mondiale a Diabetului din acest an este „Accesul la ingrijirea diabetului zaharat” iar sub sloganul ‟Cunoasteti-va riscurile, pentru a sti ce este de facut!” este accentuata necesitatea accesului la programe educationale pentru persoanele cu diabet si profesionistii din domeniul sanatatii.

“Pentru persoanele diagnosticate cu diabet zaharat, constientizarea si accesul la informatiile corecte si la cele mai bune medicamente si instrumente disponibile sunt importante pentru a intarzia sau a preveni complicatiile. Peste 95% din timp, ingrijirea diabetului revine persoanei in cauza si familiei acesteia. De aceea este nevoie de acces la educatie continua pentru a-si intelege starea si pentru a efectua autoingrijirea zilnica esentiala pentru a ramane sanatosi si pentru a evita complicatiile.” precizeaza INSP.

Potrivit sursei citate, pentru profesionistii din domeniul sanatatii, accesul la instruire si resurse suficiente este necesar pentru a identifica din timp complicatiile si pentru a oferi cea mai buna ingrijire posibila.

La nivel mondial, datele statistice arata ca 1 din 10 adulti din intreaga lume are diabet, peste 90% au diabet de tip 2. Se estimeaza ca aproape jumatate din cazuri nu sunt inca diagnosticate.

Conform INSP, in anul 2021, aproximativ 537 de milioane de adulti (20-79 de ani) erau diagnosticati cu diabet. Se estimeaza ca pana in anul 2030 numarul persoanelor diagnosticate cu diabet sa cresca pana la 643 de milioane si pana in anul 2045 la 783 milioane (1 din 8 adulti, reprezentand o crestere de 46%). Trei din patru adulti cu diabet traiesc in tari cu venituri mici si medii;

In Romania, in anul 2021, s-au inregistrat peste 800 000 de cazuri de diabet, iar incidenta cazurilor a fost de 431,7 cazuri noi la 100000 locuitori, evolutia fiind constant crescatoare in ultimii 10 ani.

Tintele Organizatiei Mondiale a Sanatatii privind acoperirea diabetului propuse pentru a fi atinse pana in anul 2030:

Tinta 1: 80% dintre persoanele cu diabet sa fie diagnosticate;
Tinta 2: 80% dintre persoanele diagnosticate sa aiba un control bun al glicemiei;
Tinta 3: 80% dintre persoanele diagnosticate sa aiba un bun control al tensiunii arteriale;
Tinta 4: 60% dintre persoanele cu diabet peste 40 de ani sa primeasca statine;
Tinta 5: 100% dintre persoanele cu diabet zaharat de tip 1 sa aiba acces la tratament cu insulina la preturi accesibile si la automonitorizarea glicemiei.

Etichete: diabet, diabet tip 1, diabet tip 2, riscuri diabet, ziua mondiala a diabetului

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: