Ziua internationala a persoanelor cu dizabilitati

03/12/2015

Ziua internationala a persoanelor cu dizabilitati

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ziua-internationala-a-persoanelor-cu-dizabilitati/

persoane-cu-dizabilitatiLa data de 3 decembrie, se marcheaza Ziua internationala a persoanelor cu dizabilitati, proclamata de Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite in anul 1992.

Anul acesta, pentru a marca aceasta zi, a fost aleasa tema “Incluziunea sociala conteaza: acces si acordare de drepturi pentru toti oamenii in mod egal”.

In alegerea temei, s-a plecat de la premisa ca aproximativ un miliard de persoane cu dizabilitati din toata lumea se izbesc de numeroase bariere in calea incluziunii in multe aspecte-cheie din societate.

Concluzia aproape generala este aceea ca persoanele cu dizabilitati nu beneficiaza, in acelasi mod cu ceilalti, de acces la domenii precum transporturi, educatie sau participare sociala si politica. Or, dreptul de a participa la viata publica este esential in crearea unor democratii stabile, a cetateniei active si reduce in aceleasi timp inegalitatile din societate.

De asemenea, un alt motiv pentru alegerea temei din 2015 este acela ca persoanele cu dizabilitati trebuie sa poata sa isi indeplineasca rolul in societate plecand de la sanse egale cu ceilalti, importanta fiind punerea accentului pe abilitatea unei persoane, si nu pe dizabilitate.

Organizatia Natiunilor Unite mai atrage atentia ca este foarte important sa constientizam ca dizabilitatea este parte a conditiei umane si ca toti ne nastem sau dobandim dizabilitati mai mult sau mai putin grave in timpul vietii.

Precizarea este facuta in contextul, in care imaginea in societate a persoanelor cu dizabilitati este adesea rezultatul prejudecatilor, al stigmatizarii si al discriminarii, relateaza si Agerpres.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), in prezent, peste un miliard de oameni, adica 15% din populatia lumii traiesc cu anumite forme de dizabilitate, 80% dintre ei provin din tari dezvoltate, iar 50% nu au acces la sistem de ingrijire medicala.

 

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Incepe vaccinarea cu doza a treia pentru populatia generala

Senatul a votat OUG privind utilizarea certificatului verde Covid

Normele de aplicare a OUG privind concediile si indemnizatiile

CMR: Romania este pe punctul de a fi colorata din nou in rosu

Ministerul Sanatatii: Acord pentru achizitia a 2000 de flacoane de Tocilizumab