Zapaceala retetelor in sistemul de sanatate! Medicii de familie si pensionarii sunt la mijloc

24/07/2018

Zapaceala retetelor in sistemul de sanatate! Medicii de familie si pensionarii sunt la mijloc

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/zapaceala-retetelor-in-sistemul-de-sanatate-medicii-de-familie-si-pensionarii-sunt-la-mijloc/


Medicii de familie sunt pusi in situatia de chema pacientii din nou in cabinete pentru a rescrie retetele. Totul din cauza unei modificari legislative incomplete, pe repede-nainte si facuta pe genunchi.

“Va aduceti aminte ca in urma cu cateva zile atrageam atentia ca modificarea pensiilor a scazut sansa multor pensionari sa mai ia medicamente compensate suplimentar? Plafonul pentru astfel de retete era 900 de lei, modificarea pensiilor ducand la depasirea plafonului. Ca atare, Guvernul a modificat ordinul si a marit plafonul de la 900 la 990 de lei. Dar ce sa vezi, acum trebuia modificata si rubricuta pe reteta electronica, ori asta a declansat o furtuna, ordinul a fost publicat in MO de vineri, dar nu a fost comunicat nici pe site la CNAS si nici softistilor, asa incat acum farmaciile refuza retetele eliberate de vineri incoace. E o nebunie, pacientii nu pot fi rechemati, orice consultatie sau bilet se emit NUMAI CU CARDUL, deci chiar nu pot fi refacute retetele in absenta pacientilor. Asa ca zbarnaie telefoanele, farmacistii se cearta cu medicii, medicii se cearta cu softistii, softistii se certa cu casele, adrenalina la maximum”, scrie pe pagina sa de Facebook medicul de familie Sandra Alexiu, presedintele AMFB-Ilfov.

Va redam mai jos pozitia Patronatul Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov exprimata pe retelele de socializare, marti, 24 iulie:

Dar pensionarii ce vina au?

Dupa cum a fost semnalat de medicii de familie, cresterea pensiilor incepand cu luna iulie a dus la situatia pierderii dreptului la compensarea medicamentelor de pe lista B cu 90% in loc de 50% pentru pacientii cu pensii care de acum depaseau pragul de 900 lei.

Guvernul Romaniei a intervenit prompt si a crescut de la 900 lei la 990 lei pragul printr-o Hotarare a Guvernului aprobata in data de 17 iulie a.c. si publicata in Monitorul Oficial a doua zi, in 18 iulie a.c.. Situatia a fost rezolvata.
In lipsa oricarei informari oficiale catre medici din partea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sau a caselor judetene si a Municipiului Bucuresti, dar sub presiunea pacientilor care au aflat din presa despre cresterea pragului, majoritatea medicilor de familie au inceput sa prescrie din 18 iulie a.c. retete pacientilor cu pensii sub 990 lei, cu compensare 90% pentru medicamentele de pe lista B.

Astazi, 24 iulie a.c., medicii de familie au inceput sa fie contactati de o parte din farmacii iar in unele judete chiar de casele de asigurari de sanatate. Motivul? Solicitarea ca medicul de familie sa anuleze retetele eliberate dupa 20 iulie a.c. si sa le refaca. De ce? Pentru ca, fara a fi facuta publica aceasta informatie in sectiunea Noutati a paginilor web ale caselor de asigurari de sanatate, in 18 iulie a.c. Ministerul Sanatatii si CNAS au emis un ordin comun (909/1163/2018) prin care au modificat formularul de reteta, pentru a schimba bifa “0-900 lei” (aferenta categoriei de asigurat pensionar cu pensie sub 900 lei) in bifa “Lista B 90%”. Ordinul a fost publicat, aparent, in data de 20 iulie a.c. in Monitorul Oficial si a inceput sa isi produca efectele imediat, astfel incat retetele prescrise de medicii de familie si eliberate de farmacii dupa data de 20 iulie a.c. fara bifa modificata “Lista B 90%” sunt nelegale. Iar un eventual control ulterior al Curtii de Conturi a Romaniei…

Casele judetene si a Municipiului Bucuresti au obligatia contractuala de a informa medicii de familie despre orice modificare legislativa care afecteaza furnizarea de servicii medicale. Modificarea privind prescrierea retetelor compensate se incadreaza in tipul de informari pe care casele au obligatia sa le faca.
Retetele nu pot fi anulate si refacute fara prezenta pacientului cu cardul de sanatate in cabinetul medicului de familie. Modificarea trebuie operata de medicul de familie in Sistemul Informatic al Prescriptiei Electronice (SIPE).

Deci, in final, tot pensionarii cu pensii sub 990 lei sunt cei care sufera, fiind pusi pe drumuri de balbaielile legislative. Alaturi de medicii de familie si farmacistii care “deconteaza” toate nemultumirile legate de activitatea CNAS si Ministerului Sanatatii reclamate de pacienti in cabinete si farmacii.

Cine plateste pentru incompetenta?

Reamintim ca premierul Viorica Dancila a anuntat ca plafonul veniturilor pana la care pensionarii pot beneficia de medicamente compensate cu 90% va fi majorat la 990 de lei.

*Pentru medicii prescriptori! AICI aveti datele privind modificarea care trebuie realizata in urma Ordinului 909/1163/2018.

Autor: FormareMedicala.ro

3 Comentarii

 1. pall vera says:

  Badjocoriti si pacientii si medicii(nu numai medicii de familie ci toti prescriptorii de retete !) . Sistemul informatic al CNAS ar trebui sa fie complet, unic si modificat in momentul in care CNAS “viseaza ” modificari.Este destul stress pentru medici cu actul medical in sine. Informatizarea a facut actul medical mai greoi, mai superficial, a scazut calitatea relatiei medic pacient sia crescut enorm consumul de hartie . DAR CUI II PASA ???

 2. dr.Nemes Tibor says:

  Ce se intimpla cu retetele prescrise ptr 2 sau 3 luni pentru bolnavi,onorate pt. 1 luna si care nu vor onorate de farmacii pt.restul perioadei de prescriere?Farmaciile refuza,pe noi blocheaza sistemul,ce e de facut?

  • dr.Nemes Tibor says:

   Cum se explica faptul,ca de la o zi la alta suntem obligati sa executam hotarari,introduse fara discernamant?Nici o perioada de clementa,de la o zi la alta pierdem bani pe niste formulare cumparate deja,inseamna dezonoroficarea totala a MEDICINII DE FAMILIE!!!Cine raspunde?Parerea mea este ignorarea totala a Medcinii de Familie!!!!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: