Virusul West Nile – transmitere, simptome si recuperare

28/08/2023
Virusul West Nile – transmitere, simptome si recuperare

Virusul West Nile – transmitere, simptome si recuperare

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/virusul-west-nile-transmitere-simptome-si-recuperare/

Cazurile de infectare cu virusul West Nile apar in timpul sezonului tantarilor, care incepe vara si continua pana toamna tarziu. Majoritatea oamenilor nu au niciun fel de simptome in cazul infectiei cu virusul West Nile. Insa, una din cinci persoane infectate dezvolta febra, dureri de cap, frisoane, mialgii si inflamatia ganglionilor limfatici, transmit medicii de la Spitalul Victor Babes Timisoara.

Simptome infectare cu virusul West Nile

Potrivit medicului Irinel Cerbu, medic rezident boli infectioase, peste 95% dintre persoanele infectate cu West Nile se vor recupera complet, dar, in unele cazuri, simptome ca oboseala sau slabiciune generala se pot manifesta pentru cateva saptamani sau chiar luni de zile.

Formele cu simptomatologie grava apar in cazul persoanelor infectate ce dezvolta encefalita (inflamatia creierului) sau meningita (inflamatia membranelor care inconjoara creierul si maduva spinarii).

La formele severe sunt predispuse persoanele in varsta, cu multiple comorbiditati, cat si persoanele imunodeprimate (cu imunitate scazuta), iar rata mortalitatii in aceste cazuri este de 1/150 persoane.

Anticorpii West-Nile IgM sunt detectabili la 3 – 8 zile de la debutul simptomelor si persista 30 pana la 90 de zile (in anumite cazuri pot fi detectabili pe perioade si mai lungi).

Cum se transmite virusul West Nile

Virusul West Nile se transmite la oameni cel mai frecvent prin muscatura unui tantar infectat, dar sunt si exceptii, rare, in care transmiterea se face prin transfuzie de sange sau transplant de organe ori de la mama la copil in timpul sarcinii, nasterii si alaptarii, mai scrie Dr. Irinel Cerbu, pe pagina de Facebook a Spitalului Victor Babes Timisoara.

Potrivit sursei citate, virusul West Nile nu se poate transmite prin tuse, stranut sau atingere, ori ca urmare a consumului de carne de la animale infectate, inclusiv pasari.

Tratament si recuperare

Odihna, medicamentele pentru durere si consumul de lichide pot ameliora majoritatea simptomelor. In cazurile severe, persoanele infectate trebuie adesea spitalizate pentru a primi tratament de sustinere, antalgice si antipiretice. Nu exista un vaccin sau medicamente specifice pentru infectia cu virusul West Nile.

Majoritatea persoanelor infectate cu virusul West Nile vor dobandi imunitate pe tot parcursul vietii, dar cele cu un sistem imunitar slabit din cauza unor afectiuni sau medicamente ar putea sa nu aiba un raspuns imunitar puternic la infectia initiala sau imunitatea lor ar putea scadea in timp, mai precizeaza Dr. Irinel Cerbu.

Sursa: Spitalul Victor Babes Timisoara/FB

Etichete: virusul west nile, simptome west nile, transmitere virusul west nile, spitalul victor babes timisoara

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: