Vasile Ciurchea: “Spuneti ca medicii de familie sunt nemultumiti si vor pleca. Si eu sunt, dar nu plec”

10/03/2015

Vasile Ciurchea: “Spuneti ca medicii de familie sunt nemultumiti si vor pleca. Si eu sunt, dar nu plec”

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/vasile-ciurchea-spuneti-ca-medicii-de-familie-sunt-nemultumiti-si-vor-pleca-si-eu-sunt-dar-nu-plec/

vasileciurcheaLuari de pozitie ferme, declaratii la cald si nemultumiri puse pe tapet. Formare Medicala continua sa va informeze si sa prezinte toate declaratiile publice ale partilor implicate in disputa creata vizavi de prevederile noul proiect al contractului cadru privind acordarea asistenţei medicale. De data aceasta, presedintele CNAS contracareaza afirmatiile medicilor de familie.

 

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) Vasile Ciurchea spune ca afirmatia medicilor de familie potrivit careia noul proiect al contractului cadru ar favoriza clinicile private este o falsa problema si ca pacientul se duce strict acolo unde il trimite medicul.

“Afirmatia potrivit careia noul proiect al contractului cadru ar favoriza clinicile private este o falsa problema. Spuneti ca medicii de familie sunt nemultumiti si vor pleca. Si eu sunt, dar nu plec. Pacientul se duce strict acolo unde il trimite medicul. Mi-as dori sa nu il trimita niciunde si sa ii rezolve problema la nivelul cabinetului de medicina primara, dar stiu ca nu se poate asta. Ar trebui sa isi aleaga singur unde sa se duca. Daca gandim din punctul de vedere al pacientului, este mai comod sa intre intr-o clinica si sa gaseasca toate serviciile. Dar, daca ne gandim la pacientul care a iesit cu un bilet de trimitere si alearga prin Bucuresti dupa un cabinet, este mai putin comod. Dar, sigur, depinde si de biletul de trimitere”, a declarat Vasile Ciurchea, presedintele CNAS, conform Mediafax.

El a mai spus ca s-a renuntat la limita de 800 de pacienti pe lista pentru a deschide piata pentru medici tineri si ca schimbarea medicului de familie din partea pacientilor este similara pentru cliniciile private si de stat.

“Schimbarea medicului de familie este stipulata in acte, principiul inscrierii pacientului pe lista, la privat sau la stat, este acelasi. Intr-o clinica particulara, pacientii sunt ai medicului de familie, si nu ai clinicii, acest lucru trebuie sa se inteleaga”, a mai precizat Ciurchea, citat tot de Mediafax.

In legatura cu afirmatia medicilor de familie potrivit careia pacientii cu patologie multipla pot primi de la toti medicii la un loc maxim sapte medicamente pentru bolile cronice, tot Ciurchea le contrcatreaza, catalogandu-le drept neadevaruri

“Pacientii cu boli cronice primesc pentru o boala trei medicamente. Daca au doua sau trei boli, vor primi pentru fiecare boala trei medicamente”, a spus presedintele CNAS, conform Mediafax.

Reamintim faptul ca CNAS a elaborat noul proiect privind Contractul cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale in sistemul de asigurari sociale de sanatate.

“Medicii de familie vor decide foarte curand ce masuri de protest vor adopta in fata acestei realitati, daca toate incercarile de mediere pe cale amiabila vor esua”, scrie intr-un comunicat de presa emis de SNMF, luni, 9 martie 2015.

 

2 Comentarii

  1. s. maria says:

    Sa va dau un exemplu cu un pacient de-al meu,CA SA VEDETI CUM SIFONEAZA BANII CNAS(CJAS)aceste asa zise clinici sau policlinici private:i-am dat respectivului pacient un BT la Interne,iar acesta,in loc sa mearga la policlinica de stat, cum s-ar zice,alege sa mearga la aceasta Clinica privata (deoarece era mai aproape),iar aici este pasat de la un cab.de specialitate la altul,vreo 4 in total,fara sa i se puna vre-un diagnostic nou sau de care sa nu fi stiut.La urma imi vine cu niste SM care mi-au dovedit ca multe din examinarile la care a fost supus nu se justificau deoarece nu erau sustinute de acuzele pacientului,dar prin acest sistem practicat de specialistii din respectiva “Clinica”,de a-si trimite pacientii de la unul la altul,reusesc sa deconteze de la CJAS servicii medicale care nu se justifica.Ori in conditiile in care nu mai sunt bani pentru analize de laborator(atentie! doar la aceasta clinica si doar pentru pacienti trimisi de specialistii de aici sau inscrisi la medicul de familie din aceasta clinica,medic ce a reusit in 4-5 ani de zile sa aiba 2 liste de capitatie desi nu a terminat de mult facultatea,dar se pare ca este unul din actionarii clinicii,alaturi de un politician sus pus ,dupa cum se aude pe la noi)..deci cand nu ajung banii de la CJAS pentru aproape nimic(rgr.,mamografii,laborator,etc.)cum vi se pare practicarea acestui mecanism tip “suveica” pentru a atrage cat mai multi bani de la CJAS? Dar discriminarea intre pacientii MF din acea clinica si pacientii celorlalti medici din oras in ceea ce priveste accesul la analize de laborator gratuite, atata timp cat banii pt analize vin de la CNAJ?Dar faptul ca laboratorul lor e singurul din oras care mai primeste fonduri pentru analize gratuite de 1-2 ani incoace, desi in oras mai sint cel putin 4 laboratoare?Eu nu sunt unul din medicii cu multi pacienti, dar mi-e teama ca o parte din pacientii mei ar putea fi tentati sa se transfere la acea clinica,pentru facilitatile pe care le gasesc acolo…Alt exemplu:un pacient ajunge in centrul de permanenta din aceasta clinica pentru o infectie urinara banala si i se recomanda si ex.urologic si ex. interne si vine la mine sa-i dau trimiteri desi avea un ex urologic in urma cu 2 luni pt HBP,dar voia din nou “caci asa i-au recomandat medicii de acolo”..Iar eu,biet medic de familie fara clinica si alte “oportunitati” ce pot sa fac?..sa-i dau BT?..sa incerc sa-i explic ca nu-i nevoie de un ex.urologic atat de curand,sperand ca ma intelege?..sau sa nu-i dau BT si sa-mi pierd pacientul in favoarea colegului din clinica respectiva ,care sigur il va trimite peste tot unde va dori pacientul,chiar daca nu e nevoie..Si atunci va intreb dragi colegi, unde este independenta mea profesionala,cum voi mai putea lua deciziile corecte in ce priveste sanatatea pacientilor mei,avand grija in acelasi timp nici sa nu risipesc banii de asigurari care oricum sunt putini si nu ajung pentru toate nevoile bolnavilor din aceasta tara..

  2. Victor Record says:

    Citez din intelepciunea domniei sale despre pacient ”Mi-as dori sa nu il trimita niciunde si sa ii rezolve problema la nivelul cabinetului de medicina primara, dar stiu ca nu se poate asta” Fals. Nu se vrea ca majoritatea problemelor sa se rezolve la cabinetul medicului de familie. Nu se vrea pentru ca atunci nu ar mai fi cozi la alte cabinete…clinici particulare.
    Ma intreb de ce e nemultumit domnul …. Poate vrea sa fie mai concret!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Urmatoarele saptamani, relevante privind evolutia tulpinii Omicron

Medicul Irinel Popescu, trimis in judecata de DNA

Campanie de informare: Comportamentul preventiv sa fie regula

Proiectul privind certificatul digital COVID va ajunge, in cateva zile, in Parlament

Rafila: Dezvoltam un proiect care permite testarea extinsa la nivelul medicilor de familie