Vasile Astarastoae, presedinte CMR: Nu sustinem cardul de sanatate si dosarul electronic

25/11/2014
Vasile Astarastoae, presedinte CMR: Nu sustinem cardul de sanatate si dosarul electronic

Vasile Astarastoae, presedinte CMR: Nu sustinem cardul de sanatate si dosarul electronic

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/vasile-astarastoae-presedinte-cmr-nu-sustinem-cardul-de-sanatate-si-dosarul-electronic/

vasile astarastoaieColegiul Medicilor din Romania nu sustine cardul de sanatate si nici dosarul electronic pentru ca acestea nu constituie “o prioritate pentru actul medical”, a declarat marti, 25 noiembrie, presedintele CMR, Vasile Astarastoae.

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania a precizat ca in lume exista doar doua tari care au implementat dosarul electronic iar cardul de sanatate nu face altceva decat sa spuna daca persoana este asigurata sau nu.

“(n.r. — Cardul) impiedica desfasurarea actului medical si birocratizeaza. Viitoarea carte de identitate va cuprinde si aceste elemente pe care le are cardul. Noi nu vom sabota, dar nu vom sustine cardul si dosarul electronic. Vom sustine toate actiunile Ministerului Sanatatii si ale CNAS, mai putin aceste lucruri. Pe noi ne intereseaza actul profesional”, a afirmat Vasile Astarastoae, conform Agerpres.

Distribuirea cardului de sanatate este un proces in toi. Conform presedintelui CNAS, Vasile Ciurchea, 87% din cardurile de sanatate au fost distribuite pana acum.

 Si, din februarie 2015, cel tarziu, se vor utiliza cititoarele de carduri.

Vizavi dosarul electronic de sanatate, Societatea Nationala de Medicina Familiei a emis in cursul lunii septembrie un document de pozitie in care precizeaza, printre altele, ca “sustine dezvoltarea, implementarea si utilizarea Dosarului Electronic de Sanatate, considerand acest proiect o evolutie normala, in contextul progresului si a cresterii utilizarii sistemelor informatice in domeniul sanatatii”.

Si, referitor la cardul de sanatate, la fel, SNMF, la fel a emis un document de pozitiei in luna octombrie, care a venit in urma unor declaratii ale reprezentantilor CNAS, si in care se facea precizarea ca pentru functionalitatea acestui proiect “este nevoie de colaborare reala, comunicare si respect”.

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. dr.Dobre Tita says:

    1)Testarea la antibiotice este o problema neclara pentru noi,medicii pediatri.As dori sa ma ajutati cu prezentarea unor surse de informatii punctuale(proceduri de testare,tehnici de obtinere a dilutiilor pentru testare,indicatii legate de varsta etc.), decezii in domeniu ale unor foruri profesionale.

    Va multumesc,
    dr Dobre Tita

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: