SNMF sustine Dosarul Electronic de Sanatate

16/09/2014

SNMF sustine Dosarul Electronic de Sanatate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/snmf-sustine-dosarul-electronic-de-sanatate/

snmfSocietatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) sustine dezvoltarea, implementarea si utilizarea Dosarului Electronic de Sanatate, considerand acest proiect o evolutie normala, in contextul progresului si a cresterii utilizarii sistemelor informatice in domeniul sanatatii. Pentru a-si sustine pozitia, SNMF a lansat astazi, 16 septembrie, un document care atesta pozitia oficiala a institutiei. Medicii de familie au dovedit in ultimul deceniu ca sunt in avangarda procesului de informatizare a sistemului de sanatate din Romania, reprezentand primul segment al sistemului care a utilizat la scara larga tehnologia informatiei odata cu introducerea reformei din Sanatate in anul 1999.

In Romania, toti medicii de familie au utilizat calculatoarele de la primele raportari obligatorii in format electronic catre Casele Judetene de Asigurari de Sanatate din octombrie 1999, trecand prin experimentele initial pilot, apoi generalizate celor patru versiuni ale Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI) si pana la retetele electronice online introduse in anul 2012.

Acum, Societatea Nationala de Medicina Familiei publica un document care atesta pozitia aprobatoare fata de implementarea si utilizarea Dosarului Electronic de Sanatate, in contextul unei evolutii normale a sistemului.  

Societatea Nationala de Medicina Familie sustina adoptarea unui cadru legislativ privind DES

Insa, SNMF constata cu ingrijorare lipsa unei legislatii clare referitoare la crearea, utilizarea si pastrarea Dosarului Electronic de Sanatate ( DES) si sustine adoptarea, in cel mai scurt timp posibil, a cadrului legislativ referitor la utilizarea DES.

Acesta ar trebui sa contina:
– informatii generale privind tipul de date medicale, terminologia utilizata, sisteme de codificare utilizate, elemente de permisivitate pentru utilizarea transfrontaliera a datelor;
– reglementari privind institutia care gazduieste serverele si detine proprietatea asupra datelor din DES;
– reglementari privind consimtamantul informat si explicit al pacientului pentru protectia corespunzatoare a dreptului la confidentialitate;
– reglementari referitoare la acces, autentificare, autorizare si creare a DES;
– reglementari privind raspunderea in ceea ce priveste utilizarea DES, durata arhivarii si alte utilizari ale datelor continute in DES;
– coordonarea DES cu Sistemul Informatic al Prescriptiei Electronice (SIPE) si Cardul Electronic al Asigurarilor de Sanatate (CEAS) precum si interoperabilitatea dintre aceste sisteme informatice;
– necesarul logistic pentru implementare si utilizare, inclusiv cerintele minime;
– alte reglementari de bune practici;
– asigurarea transparentei privind costurile de utilizare ale DES;

“Consideram absolut necesara standardizarea solutiilor software utilizate in sistemul sanitar, astfel incat DES sa fie pe deplin functional, accesat, completat si utilizat de catre toti furnizorii la nivelul intregului sistem sanitar din Romania (cabinete de medicina de familie, cabinete din ambulatoriul de specialitate, centre de diagnostic si tratament, centre medicale, centre de sanatate, laboratoare, unitati sanitare publice si private cu paturi precum si alte unitati sanitare publice si private) cat si la nivelul unitatilor farmaceutice. DES devine functional doar cand este asigurata interoperabilitatea intre furnizori, cand acestia pot accesa in timp real datele medicale relevante, investigatiile efectuate pacientului si rezultatele acestora, precum si cand toate acestea conduc la eliminarea documentelor medicale pe suport de hartie”, se arata in documentul oficial al SNMF de exprimare a pozitiei fata de Dosarul Electronic de Sanatate.

De asemenea, Societatea Nationala de Medicina Familiei mai considera necesare realizarea analizei cost-eficienta si a studiului de fezabilitate pentru DES sau publicarea acestora in cazul in care au fost deja realizate.

Documentul privind pozitia SNMF asupra Dosarului Electronic de Sanatate in limba romana, poate fi accesat aici.

O prima dezbatere asupra acestui document va avea loc la Brasov pe data de 19 septembrie, ora 12:30, in cadrul Conferintei “Asistenta medicala primara in sistemele de sanatate europene”.

Sesiunea de dezbatere “Dosarul Electronic de Sanatate” va avea ca lectori medici de familie renumiti din Statele Unite, Marea Britanie, Olanda, Turcia si Romania si va contine o scurta prezentare a documentului de pozitie al SNMF privind DES sustinuta de doi dintre autori, membri ai Grupului de e-Sanatate al Societatii Nationale de Medicina Familiei.

Autor: Anca Rusen

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: