Vasile Astarastoae, despre noul regulament de educatie medicala continua

30/04/2013

Vasile Astarastoae, despre noul regulament de educatie medicala continua

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/vasile-astarastoae-despre-noul-regulament-de-educatie-medicala-continua/

poza Vasile AstarastoaeProf. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR) a acordat platformei FormareMedicala un interviu complex despre schimbarile legislative ce urmeaza a fi implementate in sistemul de sanatate din Romania. Aflati din acest interviu care sunt modificarile  noului regulament pentru educatia medicala continua, inclusiv pentru cursurile EMC online.  

FormareMedicala: In luna ianuarie ati emis un nou regulament pentru educatia medicala continua. Ce schimbari aduce acesta fata de cel vechi?

Prof. dr. Vasile Astarastoae: Modificarile au fost minore, iar prin acestea am dorit sa ne racordam la modalitatea de creditare  la nivel european si in acelasi timp am urmarit sa actualizam acest regulament si in ceea ce priveste educatia medicala continua online. In rest, modificarile din regulamentul pentru educatia medicala continua sunt legate de creditarea masteratelor, a doctoratelor – aspecte care nu modifica esenta vechii reglementari.

FormareMedicala: In ceea ce priveste educatia medicala continua online, ce aspecte au fost stabilite?

Prof. dr. Vasile Astarastoae: Am reglementat de fapt procedura: cu cat timp inainte trebuie sa fie depusa cererea de creditare pentru acel program, care este baza  tehnica pe care se desfasoara acel program, in asa fel incat sa existe siguranta ca acel curs nu este doar formal, ci chiar se realizeaza, felul in care se crediteaza fiecare ora si modalitatea de evaluare a acestor cursuri online.

FormareMedicala: Asadar, se pastreaza regula conform careia medicii de familie trebuie sa acumuleze 200 de puncte EMC in decurs de cinci ani?

Prof. dr. Vasile Astarastoae: Intr-adevar, timp de cinci ani medicii de familie trebuie sa cumuleze 200 de ore de educatie medicala continua.

FormareMedicala: Cum se face echivalarea in cazul medicilor care participa la evenimente medicale internationale, creditate EMC?

Prof. dr. Vasile Astarastoae: Echivalarea se face automat, deoarece exista deja un standard uniform pentru Europa. Si la nivel mondial s-au standardizat punctajele EMC, astfel  incat nu exista mari diferente intre statele din Europa si celelalte tari ale lumii. Pentru echivalarea punctajului EMC este suficient ca medicii sa aduca diploma de participare, la fel cum se intampla in cazul evenimentelor desfasurate in Romania.  De asemenea, medicii care au absolvit un doctorat in strainatate vor proceda in acelasi mod, asadar toate sunt echivalate automat si nu exista o birocratie care sa blocheze aceasta recunoastere.

FormareMedicala: Medicina de familie este o specialitate deosebit de complexa. Credeti ca acest numar de puncte pe care trebuie sa il obtina ii ajuta sau ar trebui sa continue cu pregatirea in domeniu? Nu ar trebui ca medicii de familie sa fie incurajati sa urmeze cursurile de educatie medicala continua si dupa ce au adunat respectivul punctaj EMC?

Prof. dr. Vasile Astarastoae: Toate specialitatile sunt complexe in felul lor, iar acesta este numarul minim de puncte EMC, care ofera siguranta in ceea ce priveste reimprospatarea cunostintelor. Mai departe motivatia este individuala, deoarece un medic care urmeaza aceste programe de educatie medicala continua se va perfectiona si in alte domenii, fapt ce ii va aduce mai mult pacienti. Un medic blazat, care se opreste la cele 200 de puncte EMC obtinute va pierde in relatia cu pacientul. Si nu trebuie sa uitam ca medicina de familie este specialitatea cu cea mai mare competitie: fiecare medic vrea sa aiba cat mai multi pacienti pe liste,  sa isi diversifice cat mai mult serviciile. Asadar, medicii care vor studia mai mult si nu se vor opri la cele 200 de puncte vor avea castig in practica medicala si bineinteles, vor urma cursuri de educatie continua din domenii diverse, astfel incat sa isi diversifice specialitatea.  

Autor: Dorina Pirau

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: