Valorile concentratiei de E.coli in apa Marii Negre nu se incadreaza in situatie anormala (INSP)

19/07/2023
Valorile concentratiei de E.coli in apa Marii Negre nu se incadreaza in situatie anormala (INSP)

Valorile concentratiei de E.coli in apa Marii Negre nu se incadreaza in situatie anormala (INSP)

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/valorile-concentratiei-de-e-coli-in-apa-marii-negre-nu-se-incadreaza-in-situatie-anormala-insp/

Institutul National de Sanatate Publica (INSP) a transmis ca valorile crescute ale concentratiei de E.coli descoperite in apa Marii Negre nu au fost constante si nu se incadreaza in ‘situatie anormala’.

Prezenta E.coli in apa de imbaiere reprezinta un parametru de calitate al apei stabilit obligatoriu pentru a fi monitorizat, potrivit unui comunicat al MS.

Valorile determinate prin analize de laborator se raporteaza la criteriile de calitate ale apei stabilite prin HG 546/2008 privind gestionarea calitatii apei de imbaiere, respectiv:

– pana in 250cfu/100 ml pentru calitate excelenta
– pana la 500cfu /100 ml pentru calitate buna
– peste 500cfu/100 ml pentru calitate satisfacatoare.

Potrivit sursei citate, in cadrul monitorizarii zonelor de imbaiere de pe litoralul Marii Negre din Romania, valorile indicatorului microbiologic E.coli analizat au prezentat cresteri sporadice peste norma stabilita.

Clasificarea apelor de imbaiere se efectueaza utilizand datele de monitorizare pe parcursul ultimilor 4 ani, nu la valorile determinate la fiecare monitorizare.

“Aceste cresteri nu au fost constante (timp mai multe zile) si nu se incadreaza in “situatie anormala” si nici in situatia de “poluare pe termen scurt”, pentru ca valorile din ziua urmatoare cresterii s-au incadrat in valori normale. Cresterile valorile indicatorilor microbiologici au fost punctuale si disparate in timp, motiv pentru care nu a fost emisa recomandarea de a interzice scaldatul in acele zone. Prezenta E.coli in apa potabila si apa de imbaiere denota o contaminare fecala de origine umana sau animala – deversari de ape reziduale accidentale din diverse surse: canalizari defecte, terenuri agricole, ferme de animale, plaje insuficient intretinute.”, mai transmit MS si INSP.

Care este diferenta dintre indicatorul E.coli in apa de imbaiere versus apa potabila?

Pentru apa potabila valoarea pentru E.coli, conform OG nr. 7/2023 privind calitatea apei destinate consumului uman, trebuie sa fie ”0 cfu/mL” pentru a nu produce imbolnaviri.

Avand in vedere faptul ca apa de imbaiere poate fi ingerata accidental, in cantitati mici, riscul de imbolnavire presupus de prezenta E. Coli in apa de imbaiere este redus, fata de prezenta microorganismului in apa potabila.

Recomandari pentru populatie pentru prevenirea posibilelor imbolnaviri asociate acestor concentratii crescute de E.coli in apa de mare:

– Evitarea ingestiei apei si a scufundarilor cu capul sub apa pentru a nu favoriza patrunderea apei pe nas sau urechi
– Imbaierea doar in zonele amenajate si monitorizate unde se afiseaza calitatea apei de imbaiere. Este indicat sa faca dus dupa imbaiere
– Utilizarea corecta a grupurilor sanitare si spalatul pe maini dupa folosire
– Respectarea normelor generale de igiena
– Consumul de apa potabila doar din surse sigure, monitorizarea calitatii apei potabile fiind asigurata si de catre producator /distribuitor

“Pentru a controla situatia aparuta se face monitorizarea microbiolgica cu frecventa marita si completarea analizelor cu cele fizico-chimice. Specialistii din cadrul INSP vor realiza o analiza in dinamica a calitatii apei de imbaiere de pe litoralul Marii Negre, in colaborare cu specialistii din cadrul Institutul National de Cercetare – Dezvoltare Marina “Grigore Antipa”, pentru a depista cauzele care au generat aceasta situatie.”, mai scrie in comunicatul MS.

Etichete: E.coli, E.coli apa mare, INSP

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: