Vaccinul antigripal produs de Institutul Cantacuzino fara aviz de conformitate

10/02/2014

Vaccinul antigripal produs de Institutul Cantacuzino fara aviz de conformitate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/vaccinul-antigripal-produs-de-institutul-cantacuzino-fara-aviz-de-conformitate/

Ce este important sa-i comunicati pacientului inainte si dupa vaccinareDozele de vaccin antigripal realizate de Institutul Cantacuzini nu vor fi folosite in perioada urmatoare intrucat nu au primit aviz de conformitate. Cele 400.000 de doze de vaccin vor fi utilizate la adulti doar in cazul aparitiei unei pandemii.

Ce efecte negative ar putea avea vaccinul produs de Institutul Cantacuzino

Dr. Marius Savu, presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a precizat ca efectele secundare induse de endotoxine sunt febra, frisoane. Un efect secundar extrem ar fi socul anafilactic.

Nivelul de endotoxine din vaccin peste limita impusa

In urma cercetarii probelor, atat in Romania cat si in Franta, s-a ajuns la concluzia ca vaccinul antigripal produs la Institutul Cantacuzino avea un nivel de endotoxine care depasea limita impusa de Farmacopeea Europeana.

“Pe 24 decembrie am constatat ca un parametru nu e conform si nu am eliberat serii. Fiind o decizie foarte importanta, am reverificat de mai multe ori noi, institutul, si pentru a nu gresi, am trimis probe si in Franta, unde s-au confirmat rezultatele noastre”, a precizat dr. Marius Savu.

Ministerul Sanatatii a cerut sprijinul OMS

Cele 400.000 de doze de vaccin antigripal vor ramane in custodia Institutului Cantacuzino pana la expirarea termenului de valabilitate.
Pe de alta parte, ministerul Sanatatii a cerut sprijinul Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru ca impreuna cu specialistii de la Institutul Canatacuzino sa identifice toti determinantii care au influentat calitatea produsului.

Unul dintre obiective este stabilirea masurilor pentru eliminarea acestor factori cu scopul reluarii productiei de vaccin antigripal in 2014.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: