Stiri medicale

Unele medicamente sporesc riscul de dementa (Studiu)

Data ultimei actualizari: 27/01/2015

medicamentePotrivit unui studiu publicat luni, 26 ianuarie 2015 in Statele Unite ale Americii, unele medicamente care sunt administrate in mod curent, ar creste riscul de dementa si de dezvoltare a maladiei Alzheimer mai ales la persoanele in varsta care fac tratamente in doze mari sau pentru perioade lungi de timp.

Ceea ce au in comun aceste medicamente este o substanta denumita anticolinergic, care afecteaza comunicarea dintre neuroni si perturba memoria, invatarea si activitatea musculara, preciza autorii studiului, relateaza si Agentia France-Presse.

Cercetarea a fost realizata pe un esantion de aproape 3.500 de persoane in varsta de peste 65 de ani, si prima data a fost publicata in JAMA Internal Medicine.

Acesta a fost primul studiu care a evidentiat o legatura directa intre dozele ridicate de substante anticolinergice si cresterea riscului de dementa.

Dintre-un esantion de 797 dintre participantii la studiu, cercetatorii au precizat ca 23% dintre acestia au dezvoltat dementa.

“Adultii in varsta ar trebui sa stie ca un numar mare de medicamente, inclusiv unele care se vand fara reteta, au puternice efecte anticolinergice”, a afimat dr. Shelly Gray, de la Universitatea Washington din Seattle, principalul autor al acestui studiu, finantat de National Institutes of Health.

“Medicii ar trebui sa verifice cu regularitate medicamentele luate de pacientii lor, inclusiv cele vandute fara reteta, pentru a incerca sa le inlocuiasca, cel putin partial, cu tratamente care nu contin anticolinergici”, a adaugat cercetatoarea,citata si de Mediafax.

In cazul in care nu exista alte optiuni vizavi de recomandarea unui tratament, cercetatoarea americana recomanda medicilor sa prescrie cea mai scazuta doza si sa isi monitorizeze pacientii cu regularitate.

Autor: Adriana Pavel

Adriana Pavel Adriana Pavel are o experienta de 13 ani in televiziune, radio, presa scrisa, comunicare si online content. A petrecut cel mai mult timp in redactiile de stiri ca reporter-redactor, a coordonat echipe de teren, iar scrisul este pasiunea sa.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.