Testul care poate detecta sensibilitatea la antibiotice in cazul infectiilor urinare

16/10/2017

Testul care poate detecta sensibilitatea la antibiotice in cazul infectiilor urinare

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/un-test-care-poate-detecta-sensibilitatea-la-antibiotice-in-cazul-infectiilor-urinare/

Oamenii de stiinta de la California Institute of Technology au dezvoltat o metoda inovatoare care poate detecta sensibilitatea la antibiotice in cazul infectiilor urinare in mai putin de 30 de minute.

Asta inseamna ca pacientii pot fi diagnosticati si pot primi tratament intr-o sigura vizita la medic, scrie Agentia Xinhua despre aceasta descoperire.

Noua metoda de testare ar putea scurta timpul de asteptare de la trei zile la 30 de minute si ar putea reduce raspandirea bacteriilor rezistente, potrivit unui studiu publicat in Science Translational Medicine si citat de Agerpres.

”In momentul de fata sunt prescrise prea multe antibiotice, asa ca rezistenta apare mai devreme decat am crezut pentru multe dintre tratamentele pe care am fi putut sa le pastram pentru situatii mai complicate”, spune Nathan Schoepp, coautorul studiului, conform surselor mentionate.

Continut educational:

Cursuri GRATUITE
puncte EMC:

Click Acces cursuri

Oamenii de stiinta spun ca atunci cand trateaza infectii bacteriene, medicii tind sa ignore prima linie de antibiotice precum meticilina sau amoxacilina — medicamente la care rata de rezistenta este mai mare — si apeleaza direct la cele puternice cum ar fi ciprofloxacina.

Medicii procedeaza asa pentru ca probabilitatea ca antibioticele slabe sa nu aiba efect este mai mare. Pe de alta parte, folosirea excesiva a antibioticelor mai puternice creste probabilitatea ca bacteriile sa devina rezistente si la acestea.
Testul creat de cercetatorii de la California Institute of Technology le permite medicilor sa afle rapid ce anume bacterie cauzeaza infectia pentru a putea prescrie un tratament adecvat.

Echipa de oameni de stiinta a studiat unul dintre cele mai raspandite tipuri de infectii, cele ale tractului urinar, care sunt cauza a peste 8 milioane de vizite la medic in fiecare zi, pe plan global, si aproape mereu necesita prescriptie de antibiotice.

Cercetatorii au folosit o tehnica denumita dLAMP, de amplificare si cuantificare a unei molecule de ADN super sensibile, pentru a numara genomul bacterian in probele de urina. Mostrele de urina au fost diluate si incubate timp de 15 minute inainte de aplicarea procedurii dLAMP pentru a compara concentratia de bacterii la mostrele netratate (cele care nu contin antibiotic) si la cele tratate (cu antibiotic), relateaza si Digi24.

Principiul care sta la baza testului este ca bacteriile obisnuite se inmultesc mai incet in prezenta antibioticului, ceea ce duce la prezenta unei cantitati mai mici de markeri ADN. Daca bacteria este rezistenta la antibiotic, duplicarea ADN-ului nu va fi afectata, iar testul va arata acelasi numar de markeri ADN atat in solutia tratata, cat si in cea netratata.

Folosind 54 de probe de urina de la pacienti cu infectii provocate de Escherischia coli, cercetatorii au comparat rezultatele testelor lor cu cele standard, care dureaza doua zile. Noua metoda a dat aceleasi rezultate in 95% dintre situatii.

”Putem schimba lumea cu acest test rapid. Putem schimba felul in care sunt prescrise antibioticele”, au spus cercetatorii.

Ei vor ca in curand sa testeze noua metoda si pe alte tipuri de infectii.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: