Un studiu clinic privind un vaccin nazal anti-Covid s-a incheiat printr-un esec

11/10/2022
Un studiu clinic privind un vaccin nazal anti-Covid s-a incheiat printr-un esec

Un studiu clinic privind un vaccin nazal anti-Covid s-a incheiat printr-un esec

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/un-studiu-clinic-privind-un-vaccin-nazal-anti-covid-s-a-incheiat-printr-un-esec/

Un studiu clinic preliminar privin varianta cu administrare nazala a unui vaccin anti-COVID-19 dezvoltat de Universitatea Oxford in colaborare cu compania farmaceutica AstraZeneca s-a incheiat printr-un esec, precizeaza un comunicat publicat marti, potrivit AFP.

Reprezentantii Universitatii Oxford considera ca acesta a fost primul studiu publicat si care a vizat un vaccin cu vector viral (adenovirus) administrat cu ajutorul unui spray nazal, scrie si Agerpres.

Cercetatorii au precizat ca nu au observat o reactie a anticorpilor in mucoasele nazale decat “la o minoritate de participanti”.

Raspunsul imunitar “sistemic la vaccinarea intranazala a fost, de asemenea, mai slab decat in urma vaccinarii intramusculare”, a mai precizat acelasi comunicat.

“Acest spray nazal nu a functionat la fel de bine pe cat am sperat”, a declarat Sandy Douglas, profesor-asociat la Universitatea Oxford si care a luat parte la realizarea studiului clinic, potrivit surselor citate.

Ea a subliniat ca un studiu din China a obtinut rezultate bune cu un vaporizator mai complex, care trimite vaccinul mai profund in plamani, si considera ca este deci posibil ca o mare parte din vaccinul testat de universitatea britanica sa fi ajuns in caile digestive din cauza tipului mai sumar de spray nazal care a fost utilizat.

Studiul britanic a folosit acelasi vector viral – un adenovirus – ca cel utilizat de vaccinul dezvoltat de Oxford si AstraZeneca, unul dintre primele seruri anti-COVID-19 ce au fost lansate pe piata in prima parte a pandemiei de coronavirus.

Studiul britanic a fost realizat pe aproximativ 30 de persoane care nu au fost in prealabil vaccinate impotriva noului coronavirus, mai relateaza sursele mentionate.

Etichete: vaccin nazal anti-covid, vaccin anti-covid, vaccin oxford astrazeneca

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: