Un singur caz de infectie cu varianta Delta poate genera 6-7 cazuri secundare

01/07/2021
Un singur caz de infectie cu varianta Delta poate genera 6-7 cazuri secundare

Un singur caz de infectie cu varianta Delta poate genera 6-7 cazuri secundare

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/un-singur-caz-de-infectie-cu-varianta-delta-poate-genera-6-7-cazuri-secundare/

Un caz pozitiv de infectare cu varianta Delta (indiana) a noului coronavirus poate genera pana la 6-7 cazuri secundare de boala, in timp ce un caz de infectare cu varianta Alfa (britanica) poate genera 3-4 cazuri secundare, spune medicul Valeriu Gheorghita, care a adaugat ca infectia cu tulpina initiala de SARS-CoV-2 poate genera circa doua cazuri secundare.

“Acel factor bazal de reproducere a cazurilor in cazul variantei Delta, comparativ cu varianta Alfa si varianta initiala din Wuhan, este mult mai mare. Un caz pozitiv de infectie cu varianta Delta poate sa genereze pana la 6-7 cazuri secundare de boala, dupa cum un caz de infectare cu varianta Alfa, cu tulpina britanica, care in momentul acesta este dominanta, poate sa genereze circa 3-4 cazuri secundare, iar infectia cu tulpina initiala din Wuhan genera circa doua cazuri secundare de boala”, a declarat Valeriu Gheorghita presedintele Comitetului national de coordonare a activitatilor privind vaccinarea impotriva SARS-CoV-2.

Potrivit medicului, varianta Delta este legata de capacitatea de a scapa de sub protectia raspunsului imun, maai ales la persoanele care au trecut prin boala, cu alte variante virale.

“In circa 20-50% din cazuri persoanele care au trecut prin infectie cu SARS-CoV-2 cu alte variante virale, in mod deosebit cu varianta initiala din Wuhan, nu sunt suficient de bine protejate fata de riscul de reinfectie. Ca atare, tot ceea ce vedem in momentul de fata in Africa de Sud – dar si in alte tari, precum India – vedem ca in Africa de Sud de pilda, o tara cu o rata de acoperire vaccinala de sub 5%, avem in momentul de fata o evolutie importanta a numarului de cazuri. Practic, se inregistreaza un al treilea val important de imbolnaviri, acesta fiind cauzat de infectia cu tulpina Delta, in conditiile in care primul val de imbolnaviri a fost cauzat de tulpina din Wuhan, al doilea de tulpina sud-africana si al treilea de tulpina Delta, ceea ce inseamna ca o mare parte dintre persoanele respective sunt persoane care fac reinfectii”, a mai declarat Gheorghita.

La nivel european, in momentul de fata este dominanta tulpina Alfa, identificata in 84% din cazurile noi. Tulpina Delta, pana in prezent, s-a semnalat in 5,8% dinte cazuri.

Etichete: caz infectie varianta delta, transmitere varianta delta coronavirus

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: