Un medic roman din Marea Britanie vorbeste despre spaga din sistemul de sanatate, avantajele si dezavantajele muncii in alta tara

13/01/2015

Un medic roman din Marea Britanie vorbeste despre spaga din sistemul de sanatate, avantajele si dezavantajele muncii in alta tara

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/un-medic-roman-din-marea-britanie-vorbeste-despre-spaga-din-sistemul-de-sanatate-avantajele-si-dezavantajele-muncii-alta-tara/

fibroza-chisticaIn Romania ultimilor ani se tot vorbeste de spaga in sistemul public de sanatate, fenomen despre care chiar daca nu se vorbeste deschis, tot exista. In acest context, pacientii, cel putin, se intreaba cum o fi in alte tari.

Ei bine, medicul roman Gabriela Badea, care lucreaza in Marea Britanie de ani buni spune ca acolo are stabilitate financiara si lucreaza intr-un sistem medical consolidat, unde nu exista notiunea de sapga sau pile, dar ca tot acolo resursele financiare dicteaza necesitatea unui tratament sau a trimiterii la un specialist.

Medicul rezident Gabriela Badea si-a inceput activitatea in anul 2007 in Marea Britanie, imediat dupa sustinerea examenului de licenta. Ea urmeaza ca in luna aprilie a acestui an sa termine rezidentiatul si  a devina medic specialist de medicina generala.

Prezenta in Romania, la un workshop la Iasi, medicul a vorbit despre avantajele si dezavantajele sistemului de sanatate din Anglia.
Printre avantaje se numara stabilitatea financiara, dezvoltarea profesionala si personala, posibilitatea de a lucra intr-un sistem medical consolidat si care ofera multe oportunitati si sistemul de training.

De cealalata parte, insa, ea a povestit ca in acest sistem este greu de intrat in programul de rezidentiat, anumite specialitati fiind competitive si ca multi medici care vin din strainatate incep sa lucreze pe pozitii denumite neoficial “service provision”.

“Resursele financiare dicteaza necesitatea unui tratament sau de trimitere la specialist”, a spus dr. Gabriela Badea citata de Mediafax.

Tot la capitolul dezavantaje, ea a mai mentionat costul asigurarii de malpraxis, spunand ca, spre exemplu, un medic de familie cu norma intreaga plateste 8.000 de lire pe an.

Partea buna  este ca vrea sa se intoarca in Romania, ea afirmand ca “acasa este in Romania”.

Conform Colegiului Medicilor din Romania, in prezent, 13.521 de medici lucreaza in spitalele din Romania, asta in conditiile in care normativele Ministerului Sanatatii impun un necesar de 26.000 de medici. Doar in 2014, au plecat peste 2.400 din tara.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: