Un an de pandemie pentru medicii de familie

01/03/2021
Un an de pandemie pentru medicii de familie

Un an de pandemie pentru medicii de familie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/un-an-de-pandemie-pentru-medicii-de-familie/

Se implineste un an de pandemie in Romania, an in care medicii de familie au fost zi de zi pe baricade alaturi de pacientii lor, in focare sau impiedicand aparitia focarelor, ingrijind pacientii cu afectiuni acute sau cronice, ingrijind nou-nascutii, gravidele si varstnicii deopotriva, transmite Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) intr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, a fost “un an greu, cu riscuri mari, in care guvernantii au preferat, de cele mai multe ori, sa uite de medicii de familie, baza oricarui sistem sanitar.”.

Am transmis semnale de alarma inainte de declararea pandemiei in Romania si am continuat pe tot parcursul acesteia: riscurile care exista, disfunctionalitatile existente, nevoile medicilor pentru a se proteja si a-si proteja pacientii. Am intervenit atunci cand erau luate masuri aberante, fara niciun folos pentru sistemul sanitar, care cresteau riscul de infectare a populatiei (folosirea cardului de asigurat, avizele epidemiologice la inceput de an, adeverintele pentru sport, etc).

Am adus amendamente la reglementari legislative facute cu superficialitate, parca anume sa puna in incurcatura populatia (de exemplu modificarile OUG nr. 158/2005, tot ce a urmat incepand cu ORD 414/12.03.2020, etc.)

Am monitorizat pacientii suspecti sau infectati cu SARS-CoV 2 la domiciliu, am facut si facem in continuare programari pentru vaccinarea impotriva COVID-19, chiar daca putem face asta doar noaptea, pentru ca doar atunci ai sanse sa gasesti locuri libere pentru pacientii care au boli si nu fac parte din categorii privilegiate cu acces direct pentru programarea la vaccinare

Noi suntem medicii oamenilor de rand, care nu beneficiaza de regim special.

Care este rezultatul unui an de lupta cu virusul ucigas, dar si cu autoritatile cu ochelari de cal? Sute de victime intre medicii de familie si membrii familiilor lor, personal medical si nemedical din cabinetele de medicina de familie epuizat de munca si lupta, dezamagit de lipsa de interes a autoritatilor.”, se precizeaza in comunicatul SNMF.

In informarea de presa, medicii de familie mai scriu ca ei nu au beneficiat de resurse suplimentare pentru procurarea materialelor de protectie, nici chiar cei care munceau in plin focar. Nu au beneficiat nici de stimulent de risc, pentru ca, atunci cand s-a redactat documentul, „le-a scapat din vedere” aceasta categorie si nici nu au corectat pana acum aceasta eroare.

“Avem o ordonanta pentru monitorizarea pacientilor COVID-19 utila doar pentru a pedepsi medicii, care si ea asteapta sa fie corectata. Mai mult, a trecut o luna de la inceperea campaniei de vaccinare si inca nu exista contractele pentru cei care fac programari la vaccinare.

In 14.12.2020, am transmis in spatiul public „Apel catre decidenti” (https://snmf.ro/2020/12/14/apel-catre-viitorii-decidenti/). Am reiterat problemele cu care ne confruntam, disfunctionalitatile si inechitatile din sistem. Nu s-a produs nici o schimbare in atitudine. Suntem in continuare desconsiderati, neglijati si mintiti.”, mai noteaza SNMF, care adauga ca in fata celui de-al treilea val al pandemiei avem nevoie de solutii reale pentru prevenirea unei noi catastrofe:

– luarea masurilor cu adevarat necesare pentru asigurarea functionarii sistemului sanitar si eliminarea celor luate din necunoasterea acestui sistem (am semnalat aceste masuri si le vom mai semnala);
– asigurarea de materiale de protectie pentru cabinetele medicilor de familie;
– corectarea discriminarii realizate prin neacordarea stimulentului de risc medicilor de familie;
– asigurarea functionarii ambulatoriilor de specialitate si a sectiilor de spital pentru pacienti non-COVID;
– contracte incheiate la timp, redactate in spiritul increderii reciproce, bazate pe modul real de desfasurare a activitatilor si in folosul pacientilor;
– consultari periodice intre autoritati si medicii de familie.

Respectarea promisiunilor din campania electorala, cuprinse si in programul de guvernare, reprezinta o obligatie morala pentru orice conducator si in special pentru cei ai sistemului de sanatate. Ocuparea unor astfel de functii presupune eforturi pentru binele tuturor, pacienti si profesionisti, deopotriva, precum si cunoasterea importantei fiecarei specialitati medicale in functionarea optima a sistemului sanitar

Stimati conducatori, Medicina de familie functioneaza independent de marginalizarea decidentilor, este dedicata tuturor, este alaturi de fiecare cetatean. Nimeni nu poate schimba aceasta evidenta, intreaga populatie are nevoie de medicii de familie si se bazeaza pe acestia.”, mai transmite Biroul Executiv al SNMF in comunicatul remis luni, 1 martie.

Etichete: pandemie covid-19, pandemie coronavirus romania, medici de familie, medici de familie pandemie, societatea nationala de medicina familie, snmf

autor

Autor: Adriana Pavel

2 Comentarii

  1. Ogescu says:

    Apelati doar la diferite specialitati ei stiu mai bine ce e de facut cu programari peste 2_ 3 lui desi tie iti arde buza azi

  2. Dumitrov Claudia Cristina says:

    Medicii de familie din Brașov au “consultat pacienții” la geam. Mai exact asistenta medicală înmănușată ieșea din când în când la geam, în timp ce pacienții, stăteau pe – 10 grade, în noroi sau în caz fericit zăpadă, în grădinițele din fața cabinetelor. Așa au fost medicii de familie pe “baricade” alături de pacienți, în acest an de pandemie. Pacientul COVID, pe minutele lui trebuia să sune medicul de pe “baricade” pt. a da amănunte despre starea lui de sănătatea. Pe mine personal, m-a întrebat polițistul despre starea de sănătate, nicidecum medicul “de pe baricade”, probabil era ocupat cu baricada “geam – pacient” pe care nu a reușit să o cucerească, rămânând, mult în spatele geamului, aproape nevăzut uneori.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: