Un alt Centru de Transplant de Celule Stem din Romania a fost inaugurat

20/04/2015

Un alt Centru de Transplant de Celule Stem din Romania a fost inaugurat

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/un-alt-centru-de-transplant-de-celule-stem-din-romania-fost-inaugurat/

operatieCel de-al patrulea centru de transplant din Romania a fost inaugurat la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB).

Acest lucru a fost posibil datorita investitiei de 600.000 euro realizata de catre Asociatia Daruieste Viata, cu sprijinul sponsorilor. Proiectele de pana acum ale asociatiei Daruieste Viata au contribuit la triplarea capacitatii de transplant de celule stem a Romaniei si la crearea si finantarea Centrelor de Diagnostic pentru Leucemii si alte cancere de sange.

Iata in ce consta mai exact investitia de la SUUB:

1. Compartiment de transplant. Cele 5 camere sterile sunt dotate cu paturi electrice de terapie intensiva, statie de monitorizare functii vitale si beneficiaza de cel mai modern sistem de filtrare a aerului, presiune pozitiva si flux laminar. Construirea acestui compartiment are o importanta vitala pentru pacientii bolnavi de cancer care efectueaza transplant de celule stem pentru ca diminueaza riscul aparitiei infectiilor, principala cauza a mortalitatii in cancer. Valoarea investitiei facuta de membrii fondatori ai Asociatiei Daruieste Viata pentru cele cinci camere sterile a fost de 400.000 de euro.

2. Compartiment de pretransplant. Este destinat pacientilor cu diferite tipuri de leucemii care au trecut sau urmeaza sa treaca printr-un transplant de celule stem. Sectia a fost construita de la zero, cu respectarea circuitelor medicale. Sunt 4 saloane cu grupuri sanitare proprii, dotate si mobilate conform standardelor europene, cabinete ale medicilor si asistentelor, camera de tratament, camera de curatenie.

3. Amenajare laborator de diagnosticare, sala de raport si sala studii clinice. Pentru toate aceste spatii au fost realizate instalatiile electrice si sanitare, climatizarea, instalatia de incalzire, precum si mobilarea.

In compartimentul de pretransplant si in laborator s-au investit 200.000 de euro.
Datorita proiectului din cadrul SUUB, numarul celor care vor putea beneficia de transplant celule stem va creste cu peste 100 de pacienti anual. Centrul de transplant va asigura, in compartimentul de pretransplant, tratament chimioterapeutic pentru aproximativ 200 de pacienti in fiecare an.

Pacientii sunt cei care vor avea cele mai multe beneficii in urma investitiei

George Danaila este unul dintre ei. Acesta a primit diagnosticul teribil de leucemie acuta limfoblastica pe 30 decembrie 2014. In acest an, aproape 100 de zile le-a petrecut in spital. Acum se simte norocos pentru ca in ultimele saptamani a mai venit doar pentru cate o zi, sa i se administreze tratamentul. Medicii i-au spus ca daca totul merge bine, ii vor face transplant de celule stem.

“Tratamentul chimioterapeutic efectuat in conditii de izolare scade riscul de deces din cauza infectiilor, asigurand o rata de supravietuire similara celei inregistrate in clinicile din vestul Europei. Pentru a creste eficienta camerelor sterile si a tratamentelor efectuate pe sectie, compartimentul de pretransplant vine ca o completare, in asa fel incat pacientul sa fie protejat de infectii pana ce intra in camera sterila, sau in timpul tratamentelor de inductie a remisiunii”, a declarat conf. dr. Horia Bumbea, medic primar hematologie la SUUB.

In majoritatea centrelor hemato-oncologice din tara, preventia si tratarea infectiilor se face in saloane cu cate 10 pacienti, cu toalete la comun.

“Investitiile noastre, de peste 4 milioane euro, au adus hemato-oncologia din Romania cu 25 de ani in fata. Urmarim, in continuare, scaderea ratei infectiilor si cresterea confortului copiilor bolnavi de cancer pe parcursul tratamentelor agresive, prin aducerea principalelor sectii de onco-hematologie la standarde europene”, a declarat Carmen Uscatu, presedinta asociatiei Daruieste Viata.

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: