UMF Cluj-Napoca: Proiect de cercetare in oncologie condus de un laureat Nobel

12/08/2022
UMF Cluj-Napoca: Proiect de cercetare in oncologie condus de un laureat Nobel

UMF Cluj-Napoca: Proiect de cercetare in oncologie condus de un laureat Nobel

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/umf-cluj-napoca-proiect-de-cercetare-in-oncologie-condus-de-un-laureat-al-premiului-nobel/

Universitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca a gazduit simpozionul ”Keynote Speakers in Hematology”, eveniment prilejuit de vizita profesorului Aaron Ciechanover, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie, medic, biochimist si profesor emerit al Technion – Israel Institute of Technology din Haifa, Israel.

Aflat la Cluj-Napoca, profesorul israelian s-a intalnit cu echipa Centrului de Cercetare pentru Medicina Avansata MedFUTURE, alaturi de care deruleaza un proiect de cercetare exploratorie focusat pe sistemul ubiquitin-proteazom (UPS), pentru descoperirea caruia i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Chimie, in 2004, alaturi de cercetatorii cu Avram Hershko si Irwin Rose, transmite UMF „Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca intr-un comunicat remis Formare Medicala.

Potrivit sursei citate, in cadrul acestui proiect, echipa de cercetare se axeaza pe investigarea de noi mecanisme celulare de supresare tumorala din cadrul sistemului ubiquitin-proteazom, ce ar putea fi folosite in viitor in scop terapeutic.

Directorul proiectului, profesorul Ciechanover, este primul cercetator care a descoperit rolul proteinei KPC1, ce sta la baza cercetarii romano-israeliene, cu potentiale implicatii clinice majore. Aditional rolului supresor tumoral, proiectul investigheaza si implicatiile sistemului imun asupra tumorilor maligne, cu impact in imunoterapia moderna.

Suntem in domeniul ubiquitinei de ceva timp. Am descoperit acest domeniu la sfarsitul anilor 70, inceputul anilor 80, au trecut 42 de ani de atunci. Am inceput cu stiinta de baza, iar acum pacientii din intreaga lume, beneficiaza de rezultatele acesteia. Totusi suntem inca in primii pasi si nu trebuie sa uitam ca totul a inceput cu medici dedicati, implicati si devotati domeniului sanatatii. Avem de parcurs inca un drum lung cu o fascinanta evolutie.” a transmis prof. dr. Aaron Ciechanover.

Efectele cercetarii profesorului Aaron Ciechanover sunt majore si au schimbat abordarea terapeutica in medicina, in special in oncologie si hematologie, prin dezvoltarea de medicamente care au contribuit la schimbarea radicala a tratamentului unor forme de cancer, precum mielomul multiplu.

Conform statisticii Globocan, numeroase subtipuri de cancer sunt asociate cu o rata foarte mare de mortalitate si morbiditate. Imbunatatirea indexului terapeutic poate schimba in bine supravietuirea pacientului cu cancer, cu beneficii clare medicale si socio-economice, mai scrie in comunicatul de presa.

Alaturi de directorul proiectului, evenimentul i-a avut ca invitati pe prof. dr. Tudor Ciuleanu, coordonatorul Departamentului de Oncologie medicala al Facultatii de Medicina din Cluj-Napoca, pe prof. dr. Mihnea Zdrenghea, coordonatorul Departamentului de Hematologie si pe dr. Ciprian Tomuleasa, cercetator stiintific si medic primar hematolog, care au prezentat impactul clinic al cercetarii profesorului Ciechanover.

Colaborarea cu un om de stiinta de anvergura domnului profesor Ciechanover este deosebit de onoranta, reprezentand o oportunitate unica pentru echipa noastra de cercetare de a contribui la progresul medical impreuna cu un cercetator care a schimbat, prin descoperirile sale, conduita terapeutica in mielomul multiplu. Totodata, aceasta colaborare reprezinta si o responsabilitate uriasa. Sunt convins ca tot colectivul Centrului de Cercetare MedFUTURE si al Departamentului de Hematologie ale Universitatii de Medicina si Farmacie ”Iuliu Hatieganu” din Cluj Napoca vor face fata acestei responsabilitati, pentru a confirma atat la nivel national, cat si international, calitatea medicinei din Cluj-Napoca.”, a transmis si dr. Ciprian Tomuleasa, cercetator stiintific in cadrul Centrului de Cercetare pentru Medicina Avansata MedFUTURE.

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: