“Traumatismele cranio-cerebrale, principala cauza de deces la populatia sub 40 de ani”

13/11/2014

“Traumatismele cranio-cerebrale, principala cauza de deces la populatia sub 40 de ani”

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/traumatismele-cranio-cerebrale-principala-cauza-de-deces-la-populatia-sub-40-de-ani/

durere-de-capPeste 60.000 de cazuri noi de traumatisme cranio-cerebrale se inregistreaza anual in tara noastra, la fiecare 8 minute un roman suferind un astfel de traumatism.

Potrivit Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii, incidenta cazurilor de traumatisme cerebrale este de 300 la 100.000 de locuitori.

Statisticile arata ca un roman sufera un traumatism la fiecare 8 minute.

“Traumatismele cranio-cerebrale (TCC) constituie 36-40% din totalitatea traumatismelor, iar in asociere cu alte traumatisme ponderea lor creste la 60-65%. Totodata, traumatisme cranio-cerebrale in structura invaliditatii populatiei constituie 25-30%. Traumatismele cranio-cerebrale (TCC) reprezinta principala cauza de deces la populatia tanara, cu varste de sub 40 de ani”, se arata intr-un comunicat de presa al Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii emis in cursul zilei de joi, 13 noiembrie.

Tot conform datelor din informarea publica, traumatismele cranio-cerebrale constituie cauza a aproximativ doua treimi din decesele posttraumatice, fiind si cel mai frecvent generator de handicap permanent posttraumatic.

Medicii atrag astfel atentia ca toti pacientii cu TCC sever si 75% dintre cei care au suferit o forma medie raman cu dizabilitati fizice si psihice.   

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, peste 11 milioane de europeni care au supravietuit in urma traumatismelor cranio-cerebrale prezinta dizabilitati fizice, tulburari cognitive si emotionale.

Principalele tipuri de leziuni cerebrale traumatice sunt: fracturile craniene, contuziile cerebrale, dilacerarile cerebrale, leziunile axonale difuze, hematoamele extradurale, subdurale si intracerebrale.

Statistica OMS arata ca pe continental European, aproximativ 245.000 de persoane sunt spitalizate anual cu astfel de traumatisme, iar 66.000 dintre acestea mor din cauza complicatiilor.

75% dintre victimele care au decedat in urma accidentelor rutiere au suferit un traumatism cranio-cerebral.

Romania are o rata a deceselor survenite in urma accidentelor rutiere de 92 la un million de locuitori, ocupand primul loc in Europa, unde indicatorul mediu este de 52.

Societatea pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii organizeaza in perioada 14-17 noiembrie, la Dubai, cea de-a XII-a conferinta anuala a Academiei Mondiale Multidisciplinare de Neurotraumatologie.

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Maratonul vaccinarii, la Timisoara, cu sute de medici si voluntari

Medicii de familie: Medicina primara devine domeniu de experiment pentru decidentii CNAS

Angajatii care se vaccineaza impotriva Covid-19 ar putea beneficia de o zi libera platita

Proiectul normelor Contractului-Cadru pentru anii 2021 – 2022, in transparenta decizionala

Citu: Vom transforma mai multe centre AstraZeneca in centre Pfizer