Transplantul de celule stem hematopoietice – un tratament eficient pentru cancerele de sange

30/05/2023
Transplantul de celule stem hematopoietice – un tratament eficient pentru cancerele de sange

Transplantul de celule stem hematopoietice – un tratament eficient pentru cancerele de sange

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/transplantul-de-celule-stem-hematopoietice-un-tratament-eficient-pentru-cancerele-de-sange/

In fiecare an, trei din 100.000 de romani sunt diagnosticati cu un cancer de sange, in timp ce in lume, la fiecare 35 de secunde, o persoana afla ca sufera de o astfel de boala.

In ultimii ani, optiunile de tratament au crescut semnificativ, iar unul dintre tratamentele care s-au dovedit a fi cele mai eficiente este transplantul de celule stem hematopoietice, se arata intr-un comunicat de presa al Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) din Romania, transmis cu prilejul Zilei Mondiale a Cancerelor de Sange.

Potrivit sursei citate, principalul avantaj al transplantului de celule stem hematopoietice este ca ofera o sansa la vindecare sau de remisiune indelungata pacientilor care sufera de cancere de sange si au indicatie pentru aceasta procedura.

„Prin celebrarea zilei de lupta impotriva cancerelor de sange, incercam sa crestem gradul de constientizare cu privire la ceea ce inseamna un cancer de sange, cum il diagnosticam, cum il tratam si ce sanse de vindecare exista. Cancerele hematologice beneficiaza de una dintre cele mai avansate arii de cercetare, in ultimii ani descoperindu-se noi terapii personalizate, tintite, care ofera sanse de vindecare si cazurilor refractare la tratamentul standard. Toate tipurile de transplant de celule stem hematopoietice au devenit terapii de rutina in Romania si speram ca terapiile celulare, nou introduse si la noi, sa se dezvolte in viitorul apropiat.” spune prof. dr. Alina Tanase, presedinta Societatii Romane de Transplant Medular.

„Pacientii care sufera de un cancer de sange au din ce in ce mai multe optiuni de tratament, lucru care poate fi observat in rezultatele tot mai imbucuratoare ale terapiilor si in calitatea vietii.” spune Cezar Irimia, presedintele FABC.

Unul dintre tratamentele care s-au dovedit a fi cele mai eficiente pana acum pentru cancerele de sange este transplantul de celule stem hematopoietice – o procedura utilizata pentru a inlocui maduva osoasa bolnava cu una sanatoasa, care poate produce celule sanguine normale.

Transplantul este indicat ca tratament pentru mai multe boli, cum ar fi leucemie acuta, mielom multiplu, dar si anemie aplastica severa, siclemie, talasemie majora, boli imunodeficitare, anemia Fanconi, dereglari metabolice ereditare etc.

Transplantul de celule stem hematopoietice poate fi de doua tipuri: autotransplant (transplantul propriilor celule stem) si alotransplant (transplantul de la donator). Celulele stem sunt administrate pacientului sub forma unei transfuzii, indiferent de metoda prin care au fost donate. In cazul ambelor tipuri de transplant, recuperarea pacientului poate dura luni sau ani.

Autotransplantul de celule stem hematopoietice (sau transplantul autolog) este o procedura terapeutica ce presupune recoltarea de celule stem hematopoietice de la pacient, pastrarea lor in conditii speciale si reinfuzarea lor dupa un tratament cu doze mari de chimioterapie sau radioterapie. Scopul autotransplantului este de a distruge celulele tumorale reziduale si de a restabili functia maduvei osoase, care este afectata de tratamentele agresive.

Autotransplantul se foloseste in special pentru tratarea unor boli maligne hematologice (mielom multiplu, limfoame maligne etc.) insa nu toti pacientii sunt eligibili pentru aceasta procedura.

Alotransplantul de celule stem hematopoietice este o procedura terapeutica ce presupune recoltarea de celule stem hematopoietice de la un donator compatibil si transfuzarea lor la un pacient care are nevoie de inlocuirea maduvei osoase bolnave sau distruse. Scopul alotransplantului este de a restabili productia normala de celule sanguine si de a induce un efect grefa-contra-tumora, adica o reactie imuna a celulelor donatorului impotriva celulelor tumorale. Alotransplantul se foloseste in special pentru tratarea unor boli maligne hematologice, dar si pentru tratarea unor boli non-maligne, cum ar fi anemia aplastica severa.

„Donator poate fi un membru al familiei sau o persoana necunoscuta, inregistrata intr-un registru de donatori voluntari. Conditiile sunt sa fie o persoana sanatoasa si sa aiba varsta cuprinsa intre 18 si 60 de ani. In acest moment, in Romania sunt aproape 100.000 de persoane inscrise in registru si 45 de oameni in asteptarea unui donator compatibil. Intrucat sansele de a fi compatibil cresc cu cat vecinatatea este mai mare, ii incurajez pe romani sa se inscrie in Registru si sa devina sansa la viata pentru alti oameni. Detalii despre cum puteti deveni donatori de celule stem sunt pe site-ul www.registru-celule-stem.ro.” spune Dr. Traian Laurian Arghisan, Director General Interimar la Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

Etichete: transplantul de celule stem hematopoietice, cancere de sange

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: