Traditie: Vineri – sistem blocat! Card functional din cand in cand

04/12/2015

Traditie: Vineri – sistem blocat! Card functional din cand in cand

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/traditie-vineri-sistem-blocat-card-functional-din-cand-in-cand/

sistem-blocat-sanatateTraditia neagra a blocarii sistemului informatic de sanatate a continuat si saptamana aceasta.

Nu de putine ori, mai in gluma, mai in serios, s-a spus ca “vinerea este ziua cu economii”.

Functionarea greoaie a cardului culminata cu blocarea totala, treneaza de cateva zile. Medicii si pacientii sunt exasperati.

Unii pe-o parte ca nu-si pot face munca in conditii de minima decenta, iar altii ca au de asteptat cu orele pe holuri si nu-si pot scoate de la farmacie retetele in timp util.

Este o situatie pe care o regasim in intreaga tara. La Craiova spre exemplu, joi, sistemul a mers foarte greu, iar in jurul orei 17.00 s-a blocat. Situatie s-a repetat si vineri.

In astfel de momente, medicii sunt nevoiti sa elibereze retete offline, dar care trebuie introduse in sistem in 72 de ore. In caz contrar, risca sa piarda multi bani.

“Sunt mari probleme la validarea tuturor consultatiilor si a serviciilor. Nu numai la cabinete, si la farmacii sunt probleme mari de validare. Pentru ca este si perioada de raportari nu putem face nici raportarea serviciilor pe luna trecuta. Si sa nu uitam ca avem o limita de 72 de ore in care putem valida serviciile si, daca acestea nu sunt validate, ele se pierd. Sistemul nu merge de miercuri si intreruperile au fost de functionare. Rareori s-a intamplat sa mearga”, spune Sandra Alexiu, vicepresedintele Societatii Nationale de Medicina de Familie, conform Digi24.

De cealalta parte, reprezentantii CNAS recunosc si nu prea inadvertentele din sistem.

“Sistemul functioneaza, dar raspunde mai greoi, e o perioada aglomerata. Se face raportarea lunii trecute. Nu e adevarat ca sistemul nu a functionat de miercuri. Putem face dovada prin consultatii care sunt validate si se vad in sistem. Cand sistemul raspunde mai greoi, se fac consultatii offline, in 72 de ore se ridica in sistem. Deci pacientul nu trebuie sa astepte la usa”, spune Vasile Ciurchea, presedintele CNAS, tot conform Digi24.

“Abia reusim sa emitem retete, ele nici nu apuca sa fie eliberate din farmacii ca iar pica tot. Apar erori, mesaje de tot felul, aberatii carora CNAS le raspunde cu interviuri linistitoare cum ca totul merge bine, poate putin mai greu. Ni se da tuturor cu flit. La fel e si la spitale, oamenii sunt disperati”, a mai scris Dr. Sandra Alexiu pe un site de socializare.

Reamintim ca de cateva luni de zile, in fiecare vineri se raporteaza probleme in ceea ce priveste functionarea sistemului informatic de sanatate. In aceste conditii, nu este de mirare ca medicii privesc cu teama aceasta zi.

“Va spun sincer, parca privim cu groaza ziua de vineri. Mereu, in aceasta zi, cardul se blocheaza. In aceste conditii, ne facem treaba cum putem. Usor nu este, dar pot sa va asigur ca niciun pacient nu ramane neconsultat”, a spus si Dr. Fabian Schnelbach, medic de familie.

 

 

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Incepe vaccinarea cu doza a treia pentru populatia generala

Senatul a votat OUG privind utilizarea certificatului verde Covid

Normele de aplicare a OUG privind concediile si indemnizatiile

CMR: Romania este pe punctul de a fi colorata din nou in rosu

Ministerul Sanatatii: Acord pentru achizitia a 2000 de flacoane de Tocilizumab