Tot mai multi tineri sufera de Boala Crohn

11/08/2015

Tot mai multi tineri sufera de Boala Crohn

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/tot-mai-multi-tineri-sufera-de-boala-crohn/

poza dureri de burtaBoala Crohn este o afectiune inflamatorie a tubului digestiv si desi nu multi oameni stiu de ea, nu inseamna ca este atat de rar intalnita.

“Asistam in ultimul timp la o crestere a frecventei (bolii,n.r.) din cauza – probabil – a factorilor de sanitatie, deci masuri mai bune de igiena, alimentatie mai vest-europeana, adica gen fast food, fara legume, fructe. Fumatul, aici fumatul este chiar cu un rol foarte important”, spune profesor doctor Cristian Gheorghe, medic primar gastroenterology, citat de Digi24.

“Simptomele sunt foarte diverse. Unul dintre ele ar fi diareea abdominala, durere abdominala, febra, scaderea ponderala, ingrosarea diverselor segmente intestinale, inclusiv a aparitiilor unor complicatii cum sunt stenozele si fistulele”, spune si doctor Gabriel Constantinescu, medic primar gastroenterologie.

In multe cazuri diagnosticul de boala Crohn se pune dupa cateva luni sau chiar ani, iar partea prosta este ca nu exista nici medicamente care sa vindece aceasta boala, ci doar sa o tina sub control.

“E una din bolile greu de diagnosticat, mai ales in comunitatea de medici care nu are o preocupare speciala pentru boala asta. Trebuie sa te gandesti in primul rand la ea, sa stii ca exista si o asemenea boala. La un tanar fumator cu fistule perianale, debut cu stenoze, o sa incepem cu tratamente foarte agresive, gen tratament biologic, pentru ca stim ca boala evolueaza in timp, are perioade de remisiuni, dar nu se vindeca. Din pacate, chirurgia nu vindeca boala”, mai spune Cristian Gheorghe, citat tot de Digi24.

Medicii mai fac si cateva recomandari pentru a pentru a preveni aparitie bolii Crohn. Printre acestea se numara alimentatia sanatoasa, evitarea consumului de alcool, tutun si reducerea pe cat posibil a stresul.

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Studiu: Vaccinarea anti-Covid este sigura pentru femeile gravide

OMS: E nevoie de cateva saptamani pentru a intelege virulenta noii variante

Ministerul Sanatatii suplimenteaza numarul locurilor de la Rezidentiat

Ministrul Sanatatii: Aceasta boala va deveni la un moment dat endemica

Varianta SARS-CoV-2 detectata in Africa de Sud starneste ingrijorare la nivel mondial