Tichete de masa distribuite de MF | Dr. Petrencic: Noi, medicii, vrem sa fim doar medici

15/10/2021
Tichete de masa distribuite de MF | Dr. Petrencic: Noi, medicii, vrem sa fim doar medici

Tichete de masa distribuite de MF | Dr. Petrencic: Noi, medicii, vrem sa fim doar medici

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/tichete-de-masa-distribuite-de-mf/

Pe data de 13 septembrie 2021, a aparut in Monitorul Oficial, Ordinul 1863/10.09.2021 semnat de Ministrul Sanatatii, privind “acordarea alocatiei de masa persoanelor care se vaccineaza cu schema complet impotriva SARS CoV-2”.

Fara ca reprezentantii medicilor de familie sa fie intrebati daca sunt sau nu de accord, onor Ministrul Sanatatii, domnul Cseke Attila, ne mai da o sarcina: sa distribuim noi, medicii de familie, alaturi de cei din centrele de vaccinare si ambulatoriu, unde se efectueaza vaccinari, aceste tichete.”, exclama medicul de familie Catalin Petrenicic.

Pe langa faptul ca Ministerul Sanatatii nu poate, fara acordul acestora, sa impuna nimic intrucat cabinetele de medicina de familie sunt institutii independente de minister, medicul Catalin Petrencic spune ca toata aceasta situatie arata ca o desconsiderare grava a rolului si curicullei medicinei de familie.

Cabinetele de MF, prin statutul lor, nu pot desfasura decat activitati cu caracter medical, ori, activitatea de “distribuire” a acestor tichete nu are, sub nici o forma, caracter medical, aceasta fiind strict o activitate administrativa. Daca ar fi fost doar o simpla actiune de distribuire a unor taloane, nu ar fi fost mare lucru, sa dam si niste tichete odata cu dovada de vaccinare, dar dupa cum se vede si din “registrul de evidenta a distribuirii tichetelor de masa”, este foarte multa birocratie pe care medicul de familie nu si-o poate asuma. Din experienta distribuirii carnetelor de sanatate (carnetele albastre) stim ca, pe langa aceasta activitate de inregistrare, mai este si activitatea de ridicare de la DSP si de raportare lunara. Asta n-ar fi nimic, dar trebuie avut in vedere ca ar trebui sa contactam telefonic toate persoanele vaccinate de noi de la data inceperii actiunii – 3 septembrie – si pana la momentul primirii taloanelor.”, a declarat Dr. Catalin Petrencic, medic de familie in Calarasi, pentru Formare Medicala.

Prin acest ordin, mai spune doctorul, se constata ca, la nivelul Ministerului Sanatatii, nu este cunoscuta munca uriasa pe care peste 3.000 de cabinete de familie, angrenate in procesul vaccinarii, o are si o face.

Daca nu se stie, vreau sa le spun ca, pe langa munca contractuala pe care o avem cu asiguraratii in relatia contractuala cu CNAS, facem si testari rapide SARS CoV-2, monitorizam bolnavii la domiciliu, vaccinam cu doua tipuri de vaccin si, de saptamana viitoare, incepe si vaccinarea antigripala. Cred ca functionarii ministerului ar fi trebuit sa se intereseze, inainte de a veni cu asemenea propuneri, iar domnul ministru, inainte de a semna un Ordin, sa ne intrebe si pe noi daca am fi sau nu de accord cu ceea ce doreste. Nu de alta, dar s-ar putea sa ramana fara un mare numar de vaccinatori!”, a mai declarat Dr. Catalin Petrencic pentru Formare Medicala.

El a facut si o recomandare privind distribuirea acestor tichete, subliniind ca medicii doresc sa fie medici si atat: “Recomand ministerului sa discute in cadrul guvernului ca actiunea de distribuire a tichetelor sa se faca prin primarii. Asistentii sociali angajati acolo sunt functionari publici si pot face aceasta munca. Noi, medicii, dorim sa fim doar medici.

Etichete: tichete de vaccinare, distribuire tichete de vaccinare, Dr. Catalin Petrencic

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: