Testele periodice pentru cancerul de colon, recomandate de la varsta de 50 de ani

06/03/2012

Testele periodice pentru cancerul de colon, recomandate de la varsta de 50 de ani

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/testele-periodice-pentru-cancerul-de-colon-recomandate-de-la-varsta-de-50-de-ani/

teste cancer colon 50 de aniColegiul American al Medicilor le recomanda pacientilor sa faca teste periodice pentru depistarea cancerului de colon incepand cu varsta de 50 de ani. Testele facute din timp ii pot ajuta sa reduca riscul de decesului din aceasta cauza, in SUA acesta fiind al doilea tip de cancer in functie de numarul anual de victim.

Recomandarea Colegiului este sustinuta si de directivele si indicatiile altor organizatii medicale care sustin acelasi lucru. Toti adultii trebuie sa isi faca teste de la 50 de ani, iar cei care au cazuri de cancer de colon in familie trebuie sa inceapa sa-si monitorizeze sanatatea in aceasta directie fie de la 40 de ani, fie cu 10 ani mai devreme de varsta la care rudele lor au depistat acest tip de cancer.

Colonoscopia este considerata a fi metoda de testare cea mai eficienta in cazul cancerului de colong. Prin aceasta procedura pot fi depistate usor formatiunile precancerigene ce anunta un astfel de cancer, acestea putand fi indepartate la timp. Colonoscopia este recomandata o data la 10 ani. Exista insa si analize alternative de sange ce se pot face o data pe an.

Dupa varsta de 75 de ani, Colegiul nu recomanda testarea frecventa, deoarece efectele negative sunt mai puternice decat beneficiile, deoarece de la acea varsta, formatiunile cancerigene au o rata de crestere suficient de redusa incat sa nu puna probleme mari de sanatate.

Autor: Alina Popescu

1 Comentarii

  1. bumbaru anca says:

    buna ziua, mama mea a facut colonoscopie dar doctorul nu a vazut nimic a spus ca este cu colon iritabil si ia prescris tratament . ea in schimb spune ca are foarte mari dureri, ce analize de sange se fac sa vedem daca doctorul nu a gresit cumva diagnosticul.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Nelu Tataru: Sistemul medical din Romania e un sac fara fund

Rolul farmaciilor in perspectiva valului cinci al pandemie

Hans Kluge (OMS): Obligativitatea vaccinarii este o solutie de ultima instanta

Florin Citu: Certificatul verde, o masura care ajuta economia

EMA: Medicament impotriva artritei, autorizat pentru tratarea pacientilor Covid