Teste de spirometrie la medicul de familie

08/05/2015

Teste de spirometrie la medicul de familie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/teste-de-spirometrie-la-medicul-de-familie/

poza pacienti astmMedicii de familie pot face teste de spirometrie in cabinetele proprii in masura in care isi insusesc anumite competente in acest sens.

“Societatea Romana de Pneumologie nu are nimic impotriva ca medicul de familie sa faca spirometrii, daca indeplineste conditii ca sa se inscrie la competenta. Dupa realizarea competentelor in ceea ce privesc testele de spirometrie, rezultatele obtinute de medicul de familie trebuie sa fie verificate de catre un pneumolog, pentru a nu exista greseli de interpretare, adica fals pozitiv sau fals negativ”, precizeaza reprezentantii Societatii Romane de Pneumologie.

Dupa realizarea competentelor in ceea ce privesc testele de spirometrie, rezultatele obtinute de medicul de familie trebuie sa fie verificat de catre un pneumolog.

“Chiar daca sunt rezultate ale unor analize de baza, trebuie sa fie verificate de un specialist care cunoaste foarte bine capcanele unei spirometrii. Altfel, ar putea ca rezultatele sa fie fals pozitive sau fals negative. Din punctul acesta de vedere, exista un procent mare de pacienti care cad in aceasta capcana, in cazul BPOC-ului, (n.r. a falsului pozitiv si a falsului negativ), care daca au o functie respiratorie aproximativ normala, stau linistiti, fumeaza in continuare si isi pierd aceasta capacitate pana cand pierderea este asa de spectaculoasa incat este imposibil sa nu fie detectata pe spirometru”, a afirmat dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, conform site-ului solidaritatea-sanitara.ro.

In perioada 16-17 mai, bucurestenii se pot testa gratuit pentru astm in Parcul Tineretului, campanie derulata cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: