Sute de medici au pleacat din tara din cauza statutului de functionar public

27/03/2015

Sute de medici au pleacat din tara din cauza statutului de functionar public

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/sute-de-medici-au-pleacat-din-tara-din-cauza-statutului-de-functionar-public/

ordinanta-guvern-carduriPe langa salariile de mizerie, conditiile proaste oferite din sistem, medicii se lupta si cu lipsa de respect acutizata in ultimii ani, asta in special din cauza statutului si a denigrarii profesiei sale, chiar de catre societate si autoritati.

Conform datelor oferite de Colegiul Medicilor din Romania, 600 de medici au plecat sa munceasca in strainatate in primele doua luni ale anului

Din anul 2007 si pana acum, au plecat din tara pentru a lucra in strainatate 18.000 de profesionisti din sanatate.

Una  dintre cauzele acestui val de migrare este actualul statut de functionari publici pe care doctorii il au.

Presedintelui CMR sustine ca acest statut nu este reglementat printr-o serie de legi concrete iar medicul devine astfel “subiect al infractiunilor asociate functionarilor publici” si actorul unor conflicte de interese, in care primeaza cele ale statutului in raport cu medicii sau pacientii.

Astfel, dr. Vasile Astarastoae este de parere ca a face ca medicii sa ramana in tara, ar fi necesara modificarea Codului penal.

“Medicii nu sunt in UE functionari publici. In reglementarea profesiei de medic nu functioneaza numai norma juridica, ci cea etica reprezentata de codurile deontologice. Normele etice primeaza in raport cu cele juridice in reglementarea profesiei medicale. In Romania medicul este echivalat cu functionarul public. Acest status nu este reglementat printr-o serie de legi coerente”, a declarat prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele CMR.

Aceste declaratii s-au facut in cadrul Adunarii Generale a Colegiului Medicilor din Romania de joi, 26 martie.

 

 

 

 

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: