Stiri medicale

Suspendarea taxei clawback

Data ultimei actualizari: 27/07/2012

Asociatia  Producatorilor de Medicamente Generice din Romania(APMGR) a solicitat Guvernului Romaniei suspendarea taxei clawback pana la  gasirea unei solutii sustenabile. Conform  APMGR nivelul crescut al acestei taxe – cuantumul taxei aferente trimestrului intai al anului 2012 este la un nivel aproape dublu fata de trimestrul patru al anului 2011- va afecta populatia prin disparitia unor medicamente de pe piata romneasca.Totodata, vor avea de suferit si companiile producatoare de generice care au  unitati de productie in Romania, acestea riscand sa intre in colaps finaciar.

In forma ei actuala,  taxa  clawback este considerata injusta si nesustenabila, ea fiind aplicata producatorilor  avand ca baza de impozitare pretul de raft, pret care  include adaosul distribuitorului, adaosul aplicat de farmacii si tva. De asemenea, aceasta taxa  duce la probleme de lichiditati la nivelul companiilor data fiind neconcordanta intre termenele de plata a taxei si termenul de incasare a sumelor decontate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Impunerea acestei taxe va duce la  disparitia unor medicamente ieftine de pe piata romaneasca. Accesul populatiei la antibioticele ieftine si la  medicamentele ce trateaza afectiunile cardiovasculare, reumatice  si respiratorii va fi blocat.”Pana la identificarea unei solutii viabile, aplicarea OUG 77 si 110/2011 trebuie suspendata. Noi am dat solutii tehnice. Problema este ca in ultimul an nu a existat dialog. Speram ca noua administratie sa respecte principiile asumate atat atunci cand se afla in opozitie, cat si prin actualul program de guvernare, si sa actioneze urgent pentru resuscitarea sistemului de sanatate“, a declarat dl Dragos Damian, presedintele APMGR.

 

Stire realizata de: Echipa de redactie FormareMedicala.ro

 

Autor: Dorina Pirau
Dorina Pirau

Dorina Pirau este Editor Sef al echipei de redactie FormareMedicala, cu experienta de peste 10 ani in jurnalism medical, autor al numeroase articole si stiri medicale disponibile pe portalul FormareMedicala.ro Coordonator al unui mare numar de proiecte precum conferinte medicale, congrese international, cursuri. Editor coordonaor al revistei de Romane de Medicina Dentara si Editor Coordonator al Tribunei CMDB.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.