Studiu: Veninul viespiilor braziliene distruge tumorile canceroase

03/09/2015

Studiu: Veninul viespiilor braziliene distruge tumorile canceroase

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-veninul-viespiilor-braziliene-distruge-tumorile-canceroase/

VIESPIE-VENIN-CANCERVeninul unor viespii din Brazilia ar putea deveni o arma de lupta impotriva cancerului.

The Huffington Post  scrie ca viespilor Polybia paulista, o specie originara din Brazilia, au un venin capabil sa distruga tumorile.

Conform unui studiu publicat in Biophysical Journal, veninul acestor viespi contine o toxina, denumita MP1, care distruge selectiv tumorile, fara sa afecteze celulele sanatoase.

Pe parcursul cercetarii, in testele de laborator, cercetatorii au aratat ca MP1 inhiba cresterea tumorilor la pacientii diagnosticati cu cancer de prostata si de vezica, ca si raspandirea celulelor bolnave in sange la pacientii diagnosticati cu leucemie, care erau anterior rezistente la o serie de medicamente.

Toxina interactioneaza cu lipidele aflate in afara membranelor celulelor canceroase,  apoi, veninul sparge structura membranei protectoare, generand “gauri”, care permit moleculelor ce au un rol critic in supravietuirea celulei canceroase sa se scurga in afara acesteia, relateaza si Mediafax.

Coordonatorului studiului, Joao Neto, medic la Universitatea de stat din Sao Paulo a afirmat ca acele gauri din membrana celulei canceroase au nevoie de doar cateva secunde pentru a se forma, sub actiunea veninului.
Si, pentru ca celulele sanatoase nu prezinta acele lipide pe invelisul lor exterior, se pare ca ele nu sunt vizate de toxina din veninul viespilor braziliene.

“Terapiile anticancer ce vizeaza compozitia de lipide de pe membrana celulara ar genera o clasa complet noua de medicamente anticancer”, a spus Paul Beales, unul dintre autorii studiului.

“Aceasta descoperire ar putea fi utila pentru a dezvolta o noua combinatie de terapii, in care medicamente multiple sunt folosite simultan pentru a trata cancerul, prin atacarea unor parti diferite ale cancerului, in acelasi timp”, a declarat cercetatorul, conform publicatiei Huffington Post.

Deocamdata, aceasta optiune de tratament ramane doar la nivel teoretic. Autorii studiului spun ca vor trebui sa efectueze studii suplimentare vizavi de administrarea veninului la pacienti umani.

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: