Studiu: Vaccinul anti-HPV poate preveni cancerul cervical la femeile cu celule precanceroase

05/08/2022
Studiu: Vaccinul anti-HPV poate preveni cancerul cervical la femeile cu celule precanceroase

Studiu: Vaccinul anti-HPV poate preveni cancerul cervical la femeile cu celule precanceroase

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-vaccinul-anti-hpv-poate-preveni-cancerul-cervical-la-femeile-cu-celule-precanceroase/

Femeile diagnosticate cu celule precanceroase ale colului uterin ar putea beneficia de protectia oferita de vaccinul anti-HPV, arata unui nou studiu realizat de oameni de stiinta care au analizat 18 cercetari anterioare pe aceasta tema, dpa.

Studiul a aparut in revista medicala BMJ publicata de Asociatia Medicala Britanica (BMA), scrie si Agerpres.

Fetele si baietii cu varste de 12 si 13 ani pot primi in mod obisnuit in cadrul programelor de preventie vaccinul impotriva papilomavirusului uman (HPV), care ajuta la prevenirea cancerelor cauzate de acest virus, inclusiv a cancerului de col uterin, anal si unele cancere de cap si de gat.

Acum, un nou studiu sugereaza ca femeile care au fost depistate cu celule precanceroase pe colul uterin ar putea beneficia de protectie daca se vaccineaza anti-HPV.

Odata ce o femeie este identificata ca avand celule precanceroase de grad inalt pe colul uterin ea are un risc de-a lungul vietii de a dezvolta cancer de col uterin.

Potrivit studiului, s-a sugerat ca acest vaccin ar putea opri reaparitia leziunilor, precum si protejarea impotriva altor tipuri de cancer cauzate de HPV.

Rezultatele studiului au aratat ca riscul de reaparitie a “bolii pre-invazive de risc inalt” a fost redus cu 57% la persoanele care au fost vaccinate in plus fata de tratamentul chirurgical pentru leziunile cervicale, comparativ cu cele care nu au fost vaccinate, mai relateaza sursele citate.

Descoperirile au fost mai relevante in randul femeilor purtatoare ale tulpinilor de virus cel mai adesea asociate cu riscul de cancer de col uterin.

Cu toate acestea, autorii studiului au atras atentia ca sunt necesare mai multe cercetari pentru a confirma aceste constatari.

Etichete: vaccin anti-HPV, vaccinarea anti-HPV, cancerul cervical, leziuni precanceroase col uterin

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: